200104943 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kesämarkkinointi ei ole tuonut Lappiin lisää matkailijoita

Julkaistu: 30.10.2001 4:20

Matkailijamäärät ovat jääneet tänä kesänä viime vuoden tasolle tai jopa sen alle

Kesä on ollut Lapin matkailukohteissa hiljainen. Matkailijamäärät ovat kesä- ja heinäkuun aikana jääneet viime vuoden tasolle tai hieman sen alle.

Lapin Matkailu Oy:n toimistopäällikön Monna Alatalon mukaan muun muassa lohestusmatkat sekä yritysvieraiden lyhyet pakettimatkat ovat alkukesällä menneet kaupaksi viime vuoden tapaan. Kokonaisuudessaan matkailutilanne ei kuitenkaan ole muuttunut.

– Talvi on kuumaa sesonkia ja kesälle mahtuisi hyvin lisää vieraita, tiivistää Alatalo.

Viime kesä ei ollut Lapin matkailulle erityisen onnistunut: Turistien määrä laski edellisvuodesta, ja etenkin suomalaisten tekemät vierailut vähenivät.

Lapin matkailumainonnassa kesää onkin yritetty korostaa enemmän kuin aikaisemmin. Mainonnalla halutaan lisätä turistien kesämatkailua Lapissa sekä lähentää kesän lomakautta talven sesonkiin.

Perinteisesti kesäkuun ensimmäiset viikot ennen juhannusta ovat rauhallista aikaa Lapin matkakohteissa. Ulkomaiset turistit saapuvat kesä–heinäkuussa ja suomalaiset heinäkuusta alkaen.

Saariselän Tunturihotellin myyntisihteerin Elina Vienon mukaan matkailijoiden määrä on ollut tänä vuonna viime kesää alhaisempi.

– Ulkomaisten bussiryhmien osalta oli kesäkuussa hieman hiljaisempaa kuin viime vuonna. Yksittäisten suomalaisten ja ulkomaisten matkailijoiden määrä on kuitenkin lisääntynyt. Erityisesti heinäkuussa suomalaisia on liikkunut paljon.

Kesän käyttöastekaukana talvesta

Kesäaikaan hotellien käyttöasteet ovat talven sesonkiin verrattuna alhaisia. Vieno arvioi käyttöasteen olevan kesällä noin 40 prosenttia talven sesongista.

Hotelli Sirkantähdestä Leviltä kerrotaan, että talvisesonkina käyttöaste on parhaimmillaan 100 prosenttia. Kesällä yöpymiset laskevat alle puoleen talven lukemista. Kesäkuussa hotellissa yöpyi suomalaisia hieman vähemmän kuin vuosi sitten.

Monna Alatalo muistuttaa, että kokonaiskuvan kuluvasta lomakaudesta saa vasta elokuun jälkeen.

Elokuussa alkava ruska tuo Lappiin erityisesti suomalaisturisteja ja vaeltajia. Parhaimmillaan loppukesä voi kääntää koko lomakauden tuloksen myönteiseksi.

Suomalaisista monet haluavat matkustaa itsenäisesti eivätkä käytä majoituspalveluja. Ulkomaalaiset hakevat matkakohteesta enemmän mukavuutta.

– Ulkomaalaisilla kohteen valinta riippuu hyvin paljon siitä, minkälaisia palveluja ympäristössä on. Suomalaiset etsivät rauhaa ja luontoa, Alatalo sanoo.

Saksalaiset ovat tänäkin kesänä olleet Lapissa suurin ulkomaisten turistien ryhmä. Lomailijoita on tullut myös Tanskasta, Espanjasta, Israelista ja Pohjois-Amerikasta, sen sijaan joulumatkailusta innostuneet britit vierailevat Lapissa harvoin kesäisin.

Tuoreimmat osastosta