23.7. Nasdaq -2%, 1988,56p. - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kurssit laskivat urakoilla USA:ssa

Julkaistu: 24.7.2001 9:58

Tekno-osakkeet pääosin laskivat eilen USA:n pörsseissä. Analyytikoilta alkaa usko loppua, kun yritykset paitsi julkistavat huonoja tuloksia, myös visiovat synkkiä näkymiä kolmannelle kvartaalille.

Talouden elpyminen tuntuu vain siirtyvän kvartaali kvartaalilta kauemmas. Sijoittajat kaipaisivatkin yrityksiltä selkeitä signaaleja siitä, että niiden näkymät ovat kunnossa pitkällä aikavälillä.

Dow Jones Industrial Average laski 152.23 pistettä 10,424.42:n. Standard&Poor´sin 500 suurinta indeksi puolestaan liukui 19.82 pistettä 1,191.03 pisteeseen.

Nasdaq komposiitti-indeksi vajosi alle psykologisena pidetyn 2000 pisteen rajan.

Synkän pudotuksen koki maailman toiseksi suurin tulostinvalmistaja Lexmark. Sen osakkeen arvo laski 9,14 dollaria eli 15,6 prosenttia 49,51 taalaan. Yrityksen osavuositulos ylitti sinänsä analyytikkojen ennustukset, mutta se povasi lisäksi, että vuoden jälkimmäisen puoliskon tulos jää alle analyytikkojen odotusten, koska tietokonealan tuotteiden kysyntä senkuin heikkenee.

Lexmark imaisi pudotukseen mukaansa myös HP:n, jonka osakkeen kurssi heikkeni kuitenkin maltilliset 0,8 prosenttia 26,2 dollariin.

Microsoftin kurssi puolestaan putosi jo kolmannen kerran neljän päivän aikana. Tällä kertaa putouksen suuruus oli 2,09 taalaa 67,09 dollariin. Taustalla kummittelee Microsoftin tulosjulkistuksessaan viime viikolla tekemä toteamus siitä, että sen kuluvan neljänneksen liikevaihto jää alapuolelle arvioiden, koska asiakkaat odottavat uutta ensi neljänneksellä julkistettavaa Windows XP:tä eikä käyttöjärjestelmäkauppa käy entiseen malliin.

Myös Microsoftin meneillään olevalla oikeudenkäynnillä on oma osuutensa asiaan. Puheet ovat uusien neuvottelijoidenkin aikana viemässä samaan suuntaan, mihin asiat olivat menossa ennen tuomarin vaihtoa. Tämä saattaa vaarantaa Microsoftin suunnitelmia ympätä Windows XP:hen muita ohjelmia kuten videoneuvottelu-, Internet puhelinpalvelu- ja pikaviestitysohjelmia.

Israelilainen turvaohjelmistovalmistaja Check Point Software Technologies nousi kolme prosenttia 36.57 dollariin, kun se ilmoitti nettotuloksensa tuplaantuneen viime neljänneksellä.

Tuoreimmat osastosta