200104555 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokia uskoo bluetoothin yleistyvänkännyköissä parin vuoden sisällä

Uuden tiedonsiirtoteknologian läpimurto on lykkääntynyt ja esimerkiksi Psion lopetti jo kehitystyön

29.10.2001 0:12

Bluetooth-tiedonsiirtoteknologia koki merkittävän takaiskun, kun Euroopan suurin kämmentietokoneiden valmistaja brittiläinen Psion ilmoitti muutama viikko sitten vetäytyvänsä bluetooth-sovellusten kehittämisestä. Sen sijaan telejätti Nokia uskoo teknologiaan edelleen vahvasti.

Psion ilmoitti syyksi bluetooth-sovelluksista luopumiselle teknologiaa hyödyntävien tuotteiden massamarkkinoiden odotettua vaisumman kehittymisen.

Bluetooth-teknologiaa on odoteltu maailmalla jo pitkään. Sovellusten on maalailtu olevan moninaiset, mutta toistaiseksi ei vielä yksikään bluetoothia hyödyntävä tuote ole lyönyt itseään kunnolla läpi suuren yleisön käytössä.

Bluetooth on lyhyen kantaman radiolinkki, joka mahdollistaa suppean tiedonsiirron korkeintaan kymmenen metrin päässä toisistaan sijaitsevien laitteiden välillä.

Etenkin teollisuuden on uskottu hyötyvän bluetoothista tulevaisuudessa, sillä teknologialla voi korvata koneita perinteisesti yhdistävät kaapelit ja luoda uudenlaisia integroituja käyttömahdollisuuksia esimerkiksi matkapuhelimen ja teollisuuskoneen välille.

Suunnittelussa on myös haettu ympäristöolojen hyvää sietokykyä, yksinkertaista rakennetta, alhaista tehonkulutusta ja halpaa hintaa.

Bluetoothilla runsaasti sovellusmahdollisuuksia

Nokia Mobile Phonesin viestintäpäällikön Pekka Isosompin mielestä bluetoothin tulevaisuus näyttää epäilyistä huolimatta valoisalta. Hän uskoo alalla olevan kolme käyttötarkoitusaluetta bluetoothille.

– Bluetooth korvaa kaapelin, mahdollistaa uudenlaisia lisälaitteita matkapuhelimille sekä yhteyksiä eri laitteiden välille.

Bluetooth mahdollistaa siis kommunikoinnin esimerkiksi matkapuhelimen ja kannettavan tietokoneen välillä. Toisen sovellusmallin mukaan puhelin voidaan jakaa osiin, erilaisiin oheistuotteisiin, joita Nokian kilpailijat ovat jo tuoneet markkinoille.

– Tämä tarkoittaisi sitä, että osa puhelimesta voisi olla ranteessa, osa korvassa ja osa taskussa.

Kolmannessa käyttötarkoituksessa Isosomppi näkee puhelimen olevan tulevaisuudessa kuin kaukosäädin, jonka avulla hallitaan ympärillä olevaa teknologiaa. Esimerkiksi käy kokoushuone, jossa puhelimen käyttöliittymän avulla voi hallita valaistusta, ilmastointia ja verhoja.

– Bluetooth on tällöin paikallisesti yhdistävän tekijän roolissa.

Bluetoothin kantoalue on ainoastaan kymmenen metrin luokkaa, minkä ansiosta puhelimen virrankulutus on vähäistä. Isosompin mukaan tämä on tietoinen valinta: Tarkoitus ei ole kilpailla verkkoteknologioiden kanssa, joilla saavutetaan maanlaajuinen peitto ja suuri kapasiteetti tai wlan-teknologian kanssa, joka on tarkoitettu laajalle käyttöalueelle ja suurelle tiedonsiirtonopeudelle.

– Bluetooth on tehty sovelluksille, joiden tarkoitus on siirtää ainoastaan rajattu määrä tietoa. Hinta on pieni ja akun kulutus vähäistä. Palvelualustana bluetooth tekee matkapuhelimesta rajatussa tilassa entistä houkuttelevamman.

Pian jo 250 miljoonaa bluetooth-puhelinta

Kysymykseen miksi bluetoothin läpimurto yhä antaa odottaa itseään Isosomppi toteaa, että hyvää kannattaa odottaa.

– Bluetoothiin pätee sama kuin kaikkeen uuteen ohjelmisto- ja puolijohdeteknologiaan. Teho kasvaa ja hinta laskee. Sitten kun on saavutettu kehityskaaren piste, jossa on kannattavaa laittaa kyseinen komponentti matkapuhelimeen, bluetooth alkaa kilpailla massamarkkinoilla. Vielä tällä hetkellä bluetooth-sirun sijoittaminen puhelimeen nostaisi puhelimen hintaa kohtuuttomasti.

Isosompin mukaan bluetooth-siru on tulevaisuudessa oletusarvo jokaisessa uudessa puhelimessa.

– Bluetoothista tulee standardikomponentti niin kuin wap-selain on nyt.

Isosomppi uskoo bluetoothin käytön yleistyvän sitä tukevien puhelinten lisääntyessä. Vuoden 2003 loppuun mennessä Nokia uskoo maailmassa olevan yli 250 miljoonaa bluetooth-matkapuhelinta.

–Tekstiviestienkin suosio kasvoi räjähdysmäisesti vasta kun suurella osalla väestöstä oli tekstiviestiominaisuuksin varusteltu puhelin.

Ericsson toi kesäkuussa markkinoille bluetooth-puhelimen, joka mahdollistaa yhteyden paitsi matkapuhelimen ja kannettavan tietokoneen myös puhelimen ja langattomien kuulokkeiden välillä.

Isosomppi ei pelkää Ericssonin etumatkaa bluetooth-kilpailussa, vaan uskoo usean eri toimijan panoksen kehitystyössä olevan tärkeää vahvaa standardia luodessa.

– Kilpailun voittaa se, joka osaa pakata tuotteen kuluttajan kannalta parhaaseen pakettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?