200107526 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

MLP pääsi viimeinkin Dax30-indeksiin

Julkaistu: 30.10.2001 5:16

Frankfurtin pörssin Dax30-indeksi muuttui eilen yhden osakkeen osalta. Vakuuttaja Allianzin ostama Dresdner Bank poistui indeksistä kun sen hajaomistuksessa olevien osakkeiden osuus putosi alle viidentoista prosentin, ja tilalle kipusi suurelle yleisölle melko tuntematon kuuluisuus MLP.

Marschollek, Lautenschläger & Partnerin nettotulos kasvoi viime vuonna 53,5 prosenttia 61,9 miljoonaan euroon ja liikevaihto 50 prosenttia 816 miljoonaan euroon. Jo viisi kertaa vuoden parhaan saksalaisen pörssiyhtiön tittelin voittaneen heidelbergiläisyhtiön nimilyhenne ja tunnusluvut johtavat ajatukset helposti harhaan it-sektorin suuntaan.

1971 perustetun ja 1988 pörssiin listautuneen yhtiön toimiala on kuitenkin sijoitus- ja vakuutusneuvonta, ja huiman kasvun salaisuutena erikoistuminen. Omien sanojensa mukaan MLP on ?Euroopan johtava riippumaton akateemisten ja vaativien yksityisasiakkaiden sijoitus- ja vakuutusneuvoja?.

Yhtiö on erikoistunut vakavaraiseen asiakaskuntaan, jota etsitään jo korkeakoulujen viimeisiltä vuosikursseilta. Kiinnostavia kohderyhmiä ovat tulevat lääkärit, hammaslääkärit, insinöörit, juristit ja ekonomit.

Kaikki saattaa alkaa edullisesta autovakuutuksesta. Työelämään siirtymisen ja tulojen karttumisen jälkeen palvelujen kysyntä kasvaa. Yksityistä sairasvakuutusta seuraavat henki- tai eläkevakuutus, ammatilliset vakuutukset, kodin ja liiketilojen vakuuttaminen sekä varainhoito.

Tulevaisuuden potentiaalista jotain kertoo se, että yhtiön tällä hetkellä 390 000 asiakkaan keski-ikä on vajaat 35 vuotta. Yhden asiakkaan arvo on markkina-arvosta laskettuna noin 25 000 euroa, kun suurten saksalaispankkien asiakkaat ovat keskimäärin 500 euron arvoisia.

Yhtiöllä on oma pankki sekä sijoittajille tarkoitettu internet-portaali. Kilpailijoistaan poiketen MLP on kuitenkin satsannut myös toimipisteisiin. Saksan lisäksi sillä on toimintaa Itävallassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Iso-Britanniassa. Kymmenvuotistavoitteena on Euroopan valtaus ja tukeva jalansija Yhdysvalloissa.

MLP:n tunnuslause ?ja elämä on rikkaampaa? puree huonompinakin aikoina.Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kasvu jatkui 30 prosentin tasolla, ja tavoitteissa on pitää sama vauhti useamman vuoden.

Dax30-indeksin rima ylittyi kevyesti. Markkina-arvolla mitattuna vajaan kymmenen miljardin euron arvoinen yritys on saksalaisyhtiöistä 23. sijalla, ja viimeisten kahdentoista kuukauden vaihdollakin se pääsee 29. sijalle. Yhtiö havitteli Daxiin jo vuosi sitten, mutta hävisi niukasti Karstadt-Quellelle, joka kuitenkin myöhemmin putosi pois Deutsche Postin tieltä.

Pörssien alamäki on saanut asiakkaat varovaisiksi, ja työntekijöiden motivaatio on vaarassa kun suoritukseen perustuvat palkkiot putoavat tuntuvasti. Indeksiin pääsy lisää yhtiön tunnettuutta ja tuo automaattisesti lisää vaihtoa indeksiä seuraavien rahastojen kautta. Ensimmäisenä Dax-päivänään MLP luisteli kuitenkin liukkaasti alamäkeen.

Dax30-pysyy uudistuksenkin jälkeen vahvasti finanssipainotteisena. Vakuutus- ja pankkialan yhtiöiden yhteenlaskettu osuus indeksistä on 30 prosenttia.

Tuoreimmat osastosta