200103449 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Maiharista pikkutakkiin

Julkaistu: 28.10.2001 23:59

Saksan vihreät julkistivat alkuviikolla luonnoksen uudeksi puolueohjelmakseen. Ensimmäinen uusi versio sitten puolueen perustamisen on käynyt läpi samanlaisen muutoksen kuin hallitukseen edenneen puolueen vaikuttajatkin. Vaihtoehtoisen vasemmistolaisuuden tilalle on tullut porvariston hillittyä charmia.

Vihreät ovat nyt ?realistisen ekologinen keskustan vasen laita?, määrittelevät puheenjohtajat Claudia Roth ja Fritz Kuhn. Uuden ohjelman mukaiset vihreät ovat puolue hyvinvoivalle ylemmälle keskiluokalle, jonka asiat ovat sillä mallilla, että on varaa ajatella muitakin kuin itseään, kommentoi puolueen kanssa samoilta juurilta lähteneen Taz-lehden kolumnisti.

Talousasioiden suhteen ohjelma voisi melkein olla liberaaleilta. Puhe on byrokratian, tukien ja sääntelyn karsimisesta ja siitä, että Saksan pitää pysyä myös jatkossa vetävänä talouden sijaintipaikkana. Globalisaatio on hyvä asia ja ihanteena on ekologis-sosiaalinen markkinatalous.

Muista puolueista vihreät erottaa nykyisin selvimmin – ympäristöasioiden keskeisen roolin – lisäksi suvaitsevaisuus erilaisia elämisen malleja kohtaan ja radikaalimmat uudistusideat esimerkiksi perheiden, eläkkeiden ja perusturvan suhteen.

Saksalaisilla on ulkomailla maine erityisen ympäristötietoisena kansakuntana. Vihreän liikkeen syntyajoilta versonut kuva pitää ja ei pidä paikkaansa.

Talouslehti Impulse tutkitutti vastikään kansan mielipiteitä Saksassa, Puolassa, Japanissa, Yhdysvalloissa ja Brasiliassa. Saksalaisia huolettivat eniten työttömyys, eläkkeet, terveydenhoito, koulutus, nälänhädät ja vasta sitten ympäristö. Kaikilla muilla ympäristö oli kärkisijoilla, Japanissa jopa suurin huoli.

Eron takana on tunne, että ympäristön tilan parantamiseksi on jo tehty paljon ja nyt on ajankohtaisempiakin ongelmia. Ympäristöasiat ovat tulleet monella saralla itsestäänselviksi. Missään muualla yritykset eivät ole sitoutuneet yhtä aktiivisesti vapaaehtoisiin toimiin vaikkapa hiilidioksidipäästöjen leikkaamiseksi.

Tavallisia saksalaisia potuttaa silti ekoveron kallistama bensa, jätteiden lajittelu ja luomuruuan kalleus.

Tilaisuuden tullen oli pakko kysyä asiasta Haindl Papierin Georg Holzheylta, joka on paitsi energiaintensiivisen teollisuudenalan liiton johtaja, myös aktiivinen ympäristövaikuttaja. Oman yrityksensä prosessien lisäksi hän on ottanut osaa muun muassa Kanadan aarniometsien suojeluun.

Tunnelma on toinen kuin viisi–kymmenen vuotta sitten, eikä ympäristö ole enää ensimmäinen prioriteetti, mutta tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti, hän arvioi.

Teollisuuden asiakkaista on kuitenkin tullut herkkiä ympäristöasioissa. Kustannusyhtiöt haluavat profiloitua positiivisesti, ja niissä käydään jatkuvaa kädenvääntöä ympäristövastaavien ja lähinnä dollareiden vihreydestä pitävien sisäänostajien kesken.

– Se on kyllä selvää, että ympäristöliikkeet ovat täällä huomattavasti militantimpia ja äärimmäisyyksiin taipuvampia kuin muualla. Taitaa olla niin, että saksalaisilla on taipumus tehdä kaikki yliperusteellisesti, Holzhey totesi.

Tuoreimmat osastosta