200105907 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Farkut jalkaan, johtajat!

Julkaistu: 28.10.2001 22:58

Nykyään pakotetaan rentoutumaankin. Tähän tulokseen sisäinen tarkastaja tuli seuratessaan satelliittilähetystä tietokoneyhtiö Applen Macworld-messujen avajaisista keskiviikkona. Kaikki lavalle nousseet olivat pukeutuneet farkkuihin, pikeepaitoihin tai muihin rentoihin vaatteisiin – pääjohtaja Steve Jobs mukaan lukien. Jobs näytti viihtyvän vaatetuksessaan. Osa farkkuihin puetuista olisi kuitenkin selvästi sata kertaa mieluummin kiristänyt kaulaansa kravatin.

Rentous lienee omppufirman linjaus, sillä se on pyrkinyt kovasti luomaan Mac-tuotteiden käyttäjistä rentoa ja erilaista heimoa jo sloganillaan ?think different?. Applen perustettua tänä vuonna ensimmäiset omat vähittäismyymälänsä se otti käyttöön myös hokeman ?shop different?.

Sisäinen tarkastaja ei ole vielä kokeillut, tuleeko eri tavalla shoppailusta jollakin lailla erilainen olo. Varsinkaan, jos hinta on sama. Kenties vastaus on yhtiön kolmas, koneiden tehoa markkinoiva slogan ?very fast?. Nopeammin rahat pois.

Menikö Viron poika halpaan?

Interna Inspektören jatkaa Tukholman omituisuuksien raportointia. Kuluneen viikon tapaus on 48-vuotias virolainen, joka löi ruotsalaiseläkeläistä vasaralla päähän keskellä kirkasta päivää.

Aftonbladetin mukaan uhri makasi tajuttomana kadulla, ja ohikulkijat luulivat hänen saaneen sairauskohtauksen. Vasta vasaran löytyminen uhrin vierestä sai omaiset hälyttämän poliisin.

Hyökkääjä ilmoitti motiivikseen halun päästä Ruotsin vankilalaitoksen hellään huostaan. Siellä on ilmaisen asunnon, ruoan, pesulapalveluiden ja television lisäksi mahdollisuus ansaita jopa 1 000–1 500 kruunua kuukaudessa tekemällä kevyitä töitä. Virolainen teollisuustyöntekijä ansaitsee keskimäärin 2 400 Ruotsin kruunua kuukaudessa.

Interna Inspektörin mukaan surkeassa tapauksessa on yksi valopilkku. Mikäli virolainen istuu Ruotsin vankilassa tarpeeksi kauan, hän saattaa ulos päästessään todeta menneensä pahasti halpaan. Länsinaapurin kruunu on pahassa alamäessä, ja vankeusajan ansioiden ostovoima saattaa EU-Viroon palatessa olla huomattavan rapautunut. On mahdollista, että euron vahvistuessa Viron kruunu nousee Ruotsin kruunun arvoiseksi lähivuosina.

Suomea Inspektör kehottaa ottamaan tapauksesta opikseen:

– Säätäkää laki, jonka mukaan virolaiset ja venäläiset rikolliset luovutetaan kotimaihinsa kärsimään tuomiot myös Suomessa tehdyistä rikoksista. Tällöin nämä attentaattorit suuntaavat suoraan Tukholmaan.

Töihin, propellipäät

Tarkastaja ja Interna Inspektör esittävät kainon toivomuksen puhelinten soittoääniä värkkääville propellipäille. Kuluneen viikon tulosuutisten jälkeen olisi tarpeen saada nokialaiseen soittoääneksi Tapio Rautavaaran Ontuva Eriksson.

Inspektör kaipaa myös lahden takana tunnettua ruotsalaisen Cornelis Vreeswijkin reggaerytmi-bluesversiota nimeltä Halta Eriksson. Vielä ehtii ennen Suomi-Ruotsi-maaottelua!

Herra resipentti, 3G onkin 3B

Sisäinen tarkastaja ymmärtää vihdoin, mitä mainostettu 3G-teknologia oikeastaan on. It-slangin käänsi selvälle talouskielelle reittauslaitos Standard & Poor?s, joka luottoluokitteli viikko sitten Soneraa. S&P on tullut siihen tulokseen, että 3G-bisnes onkin oikeasti 3B-bisnestä.

Paljastus avasi tarkastajan silmät. Teknopalapelin muutkin hämärät lyhenteet asettuivat paikoilleen. Tarkastaja oivalsi, mihin bankroteihin eli konkursseihin nuo kolme B:tä viittaavat. Ensimmäinen oli wap, toinen on gprs ja kolmas umts.

Vauhtiin päässyt tarkastaja ei malta olla kertomatta toistakaan mainiota nimitysuutista. Kaikki muistavat keskustelun siitä, millä tittelillä pitäisi kutsua rouva presidentti Halosen puolisoa. Tampereen kauppahallissa on keksitty mukavasti kansan suuhun istuva titteli tälle sympaattiselle Pentille.

Mies on tietysti resipentti.

Kainuu pääsi matkailukartalle

Sisäinen tarkistaja huomasi ilokseen, että Kainuu on vihdoin päässyt valtakunnallisten lehtien sääkarttojen matkailukohteeksi. Tarkastaja suuntasikin urakalla Kainuun ykköstapahtumiin.

Kajaanin asuntomessuilla talojen rakentajat kertoivat tarkastajalle valoisista, pääosin puurakenteisista taloistaan. Halvimman omakotitalon rakentamiskustannukset olivat puolen miljoonan markan tietämillä! Sillä hinnalla ei saisi Helsingissä kuin kuppaisen yksiön Kalliosta.

Suopotkupallon MM-kisoissa Hyrynsalmella ollessaan tarkastaja huomasi, että hyrynsalmelaispojat olivat kehitelleet oman versionsa englantilaisesta jalkapallohuliganismista. Sisäinen tarkastaja kummasteli, kun muutama tuttu oli saanut koivuhalolla kokovartalohieronnan.

Tuoreimmat osastosta