200104354 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Laitevalmistajat hyötyvät komponenttihintojen laskusta

Suurien investointien vuoksi ylitarjonnasta palautuminen voi kestää pitkään

30.10.2001 5:24

Tietoliikenteen laitevalmistajat hyötyvät puolijohteiden kovasta hintakilpailusta. Kilpailun koventuminen johtuu komponenttipulan äkillisestä vaihtumisesta komponenttien ylitarjonnaksi.

Komponenttien alennusmyynti on tukenut tietoliikennevalmistajien tuloksia alan kysyntäkuopassa. Yksi suurimmista hyötyjistä on ollut eilen osavuosikatsauksensa julkistanut Nokia, jonka kohtuutulos tuskin olisi syntynyt ilman matkapuhelinkomponenttien hintojen merkittävää laskua.

– Nokian kannattavuus on säilynyt hyvänä etenkin matkapuhelinpuolella, jossa kustannukset ja kannattavuus ovat helpommin hallittavissa. Puhelinkomponenttien hinnat ovat laskeneet merkittävästi, mikä on parantanut selvästi Nokian kannattavuutta, sanoo Evlin analyytikko Petri Korpineva.

Elektroniikkaa ja sopimusvalmistusta seuraava analyytikko Jari Honko Evlistä vahvistaa myös, että puolijohteiden nopealla hintojen alentumisella on ollut suuri kustannus- ja siten tulosvaikutus laitevalmistajiin.

Viime vuonna laitevalmistajat vielä harmittelivat komponenttipulaa. Komponentinvalmistajat ottivat raivokkaan kysynnän tosissaan ja investoivat innokkaasti lisäkapasiteettiin ja uusiin tehtaisiin.

Kapasiteetin nosto on nyt kysynnän vähentyessä aiheuttanut alalle ylitarjontatilanteen, joka on ajanut komponenttijätit kiristyvään hintakilpailuun.

Investointibuumi vahvistipuolijohteiden laskusykliä

Hongon mukaan puolijohdeteollisuus ei kyennyt ennustamaan kysynnän voimakasta heilahdusta tänä vuonna. Voimakas syklisyys on muutenkin tyypillistä puolijohdeteollisuudelle, mutta vuodenvaihteeseen sattunut kapasiteetin lisäys on voimistanut alan heiluriliikettä entisestään.

Honko arvioikin, että investointibuumin vuoksi myös paluu normaalitilanteeseen saattaa kestää tavanomaista pidempään.

Investointeja on tehty toimitusketjun eri osissa. Esimerkiksi raaka-ainetta eli piikiekkoja puolijohdeteollisuudelle valmistava suomalainen Okmetic päätti viime syksynä käynnistää konsernin kaikkia tehtaita koskevan, noin 90 miljoonaan euroon päätyvän kolmivuotisen investointiohjelman.

Nyt Okmeticia on kohdannut puolijohdemarkkinoiden raju 20 prosentin lasku viime vuodesta. Yhtiö antoikin tiistaina tulosvaroituksen toisen neljänneksen tuloksestaan. Myös puolijohdejätit ovat pitkin kevättä varoitelleet tuloksistaan ja kertoneet irtisanomista.

Philips antoi jo maaliskuussa tulosvaroituksen ja kertoi tällä viikolla aikovansa irtisanoa 3 000–4 000 henkilöä puolijohdeliiketoiminnastaan seuraavan puolen vuoden aikana.

Maailman suurimman mikroprosessorivalmistajan Intelin toisen vuosineljänneksen pro forma -voitto romahti 76 prosenttia.

Saksalainen Infineon taas kertoi liikevaihtonsa tippuvan jopa 30 prosenttia toisen vuosineljänneksen aikana verrattuna edelliseen neljännekseen.

ST Microelectronics kertoi liikevaihtonsa tippuneen toisella neljänneksellä, ja Advanced Micro Devices -yhtymän tulos romahti 92 prosenttia. National Semiconductor tiedotti puolestaan toukokuussa irtisanovansa kymmenen prosenttia yhtiön työntekijöistä heikon tuloksen vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?