200107087 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU yrittää laittaa kartellitkuriin uusilla säännöillä

Kartellin paljastava yritys säästyisi sakoilta

30.10.2001 5:25

Euroopan komissio on antanut luonnoksen uusiksi säännöiksi, joilla pyritään edistämän hinta- ja muiden kartellien paljastamista ja purkamista.

Ehdotuksessa vapautettaisiin mahdollisista sakoista ensimmäinen yritys, joka toimittaa kartellista sellaisia tietoja, joiden perusteella yritykseen voidaan tehdä tarkastus.

Sakkojen lieventäminen tulisi puolestaan kysymykseen, jos yritys toimittaa komissiolle ?lisäarvoa? sisältäviä todisteita mahdollisesta kartellista.

Viimeksi keskiviikkona EU:n komissio tuomitsi lentoyhtiö SAS:n liki 40 miljoonan ja Maersk Air -lentoyhtiön 13 miljoonan euron sakkoihin laittomasta kartellista.

Yhtiöiden välisen sopimuksen mukaan SAS oli saanut 97 prosenttia Kööpenhamina–Tukholma-lentoreitin asiakkaista. Reitillä matkustaa vuodessa yli miljoona matkustajaa, jotka ovat kärsineet monopoliaseman aiheuttamasta hintojen noususta.

Maersk sai korvaukseksi Kööpenhaminan ja Venetsian välisen reitin. SAS lopetti myös liikennöinnin Billundin ja Frankfurtin välillä ja jätti reitin yksin Maerskin haltuun.

Euroopan komissio ei ole ainoa kilpailuviranomainen, joka soveltaa kartelleissa sakoista vapauttamista ja sakkojen lieventämistä koskevia sääntöjä.

Viranomaiset ympäri maailmaa ovat kehittäneet vastaavia sääntöjä, joita pidetään aivan keskeisinä keinoina kartellien vastaisessa taistelussa.

Komission nyt ehdottomat uudet sakkosäännöt ovat samanlaiset kuin Yhdysvaltain kilpailuoikeuden käytäntö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?