200109793 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Internet-välittäjä EQ Online menetti kolmanneksen kaupoistaan

Julkaistu: 28.10.2001 22:02

Kansainvälisestä kaupasta odotetaan pientä piristystä syksyyn

Osakemarkkinoilta vetäytyneet yksityissijoittajat vetivät internet-välittäjä EQ Onlinen osavuosituloksen selvästi tappiolle. Yhtiön huhti–kesäkuun tappio oli 3,6 miljoonaa euroa eli samaa luokkaa kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Asiakasmäärän kasvu ei riittänyt korvaamaan arvopaperikauppojen voimakasta laskua. Kun EQ Online viime vuonna toteutti yli 176 000 kotimaankauppaa vertailuajanjaksolla, tänä vuonna määrä jäi 122 000:een. Alkuvuodesta pudotusta tuli 27 prosenttia.

– Vaihdon vähentyminen on purrut kaikkiin osakevälittäjiin, mutta erityisesti se puree pelkästään yksityissijoittajista riippuvaiseen firmaan. Aktiivisimmatkin yksityissijoittajat liikkuvat nyt erittäin laiskasti markkinoilla, selittää Nordea Securitiesin analyytikko Jussi Uskola.

Saksassa kauppoja tehtiin katsauskaudella viime vuotta enemmän, mutta sielläkin neljänneksen vähemmän kuin alkuvuodesta. Kun kauppojen kokoa kuvaava keskimääräinen välityspalkkio putosi vuodentakaisesta 17 eurosta 14 euroon, EQ Onlinen välityspalkkiotuotot jäivät 2,45 miljoonaan euroon ja sijoituspalvelutuotot 3,59 miljoonaan. Edellisessä laskua oli kolmannes ja jälkimmäisessäkin lähes viidennes viime vuoden vertailuajankohtaan nähden. Kuluvan vuoden ensimmäisestä neljänneksestä alas tultiin kymmenisen prosenttia.

Koska osakemarkkinoilla ei näy merkkejä paremmasta, EQ Online odottaa vuoden toisenkin puoliskon olevan tappiollinen.

Saksan-toimintonsa lopettamisesta päättänyt nettivälittäjä kirjasi osavuosikatsaukseensa satunnaisiksi kuluiksi 3,4 miljoonaa euroa ja varasi vielä neljä miljoonaa toimintojen jatkuvaa alasajoa varten. Päätös Saksan-toimintojen lopettamisesta tehtiin kesäkuun lopussa sen jälkeen, kun yhtiön hallitus totesi kannattavan toiminnan jäävän haaveeksi.

Suomen-toimintoihinsa EQ hakee uutta vauhtia uudistutetulla kaupankäyntijärjestelmällään sekä ensi viikolla alkavalla kansainvälisellä kaupankäynnillä. Ensi vaiheessa suomalaisnäppeihin tulevat Yhdysvaltain pörssit Nyse, Nasdaq ja Amex.

– Sen puolen kehitys on varmasti aika maltillista. Kansainvälisten esimerkkien perusteella volyymiin voi odottaa lisää yksinumeroisen prosenttiluvun. Pidemmällä aikavälillä tällainen rajaton kaupankäynti on tärkeä asia yksityissijoittajille, uskoo toimitusjohtaja Timo Laitinen.

Laitisen mukaan palveluun lisätään myöhemmin muun muassa Ranskan, Britannian, Ruotsin ja Espanjan pörssejä. EQ Onlinellä oli toisella neljänneksellä runsaat 24 000 kotimaista ja noin 2 500 saksalaista asiakasta. Arvopaperi-lehden ja Interquestin tutkimuksen mukaan se hallitsee 37 prosenttia sijoittamisen online-markkinoista.

Yhtiön osakekurssi pysyi eilen lähes ennallaan.

Tuoreimmat osastosta