200108076 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Argentiinasta voi alkaa paha kierre

30.10.2001 5:05

Argentiinan kolmatta vuotta jatkuva lama on huipentumassa kriisiksi. Maan hallituksen talousohjelma on epäonnistunut ja sen maksukykyä epäillään. Kolmivuotisen valtionlainan tuotto on kolmessa kuukaudessa noussut 13,5 prosentista 26,8 prosenttiin ja viiden vuoden lainan tuottoero Yhdysvaltojen ja euroalueen viitelainoihin yli kaksinkertaistunut 18 prosentin tienoille.

Samaan aikaan lyhyen rahoituksen saatavuus alkaa tyrehtyä. Viime viikolla hallitus haki kotimaan rahamarkkinoilta 500 miljoonaa dollaria vuoden ja 350 miljoonaa dollaria puolen vuoden mittaista lainaa, jotta voisi maksaa erääntyviä velkojaan. Rahaa ei tahtonut löytyä, joten hallituksen oli tyydyttävä 828 miljoonaan dollariin kolmen kuukauden ja 22 miljoonaan dollariin vuoden lainaa.

Kolmen kuukauden lainan korko kohosi 14 prosenttiin. Vielä kaksi viikkoa aiemmin kolmen kuukauden raha maksoi hallitukselle vähän yli yhdeksän prosenttia.

Kun laina-aika lyhenee ja korko nousee, nopeasti paheneva kierre on valmis. Kolmen kuukauden kuluttua on maksettava entisten velkojen lisäksi uusi luotto korkoineen, mikä vaatii aiempaa enemmän luottoa ja nostaa lainan korkoa. Myös laina-aika todennäköisesti lyhenee.

Kolmen vuoden takainen Venäjä on hyvä esimerkki kierteestä. Elokuussa 1998 Venäjä joutui maksamaan kuukauden luotoistaan 150 prosentin vuosikorkoa. Lopulta se joutui maksukyvyttömänä mitätöimään velkasitoumuksensa ja devalvoimaan.

Venäjältä maksuvaikeudet levisivät muihin nouseviin talouksiin ja teollisuusmaiden valtionlainoja riskialttiimpiin velkakirjoihin kuten yrityslainoihin. Sijoitusrahastot myivät muita omistuksiaan yrityslainoista kertyneiden tappioiden kattamiseksi. Markkinoiden syöksy jatkui vauhdikkaasti.

Venäjältä alkaneen kierteen katkaisi lopulta Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan alentamalla kolmasti ohjauskorkoa. Yhdysvallat sai uutta vauhtia ja veti nousevat taloudet takaisin kasvuun.

Nyt Yhdysvaltojen talous on jo valmiiksi heikoissa kantimissa. Ohjauskoron alentaminen 6,5 prosentista 3,75 prosenttiin ei ole vielä tehonnut, ja dollaria vahvistanut pääomavirta maahan on hidastumassa.

Mikäli Argentiina joutuu maksuhäiriöön ja luopuu valuuttansa dollarikytköksestä, Greenspan tuskin pystyy uusimaan vuoden 1998 urotekoaan. Yhdysvaltojen ohjauskoron alentaminen maan inflaatiovauhdin alapuolelle pikemminkin heikentää entisestään maan houkuttelevuutta sijoituskohteena.

Jos Argentiinan tauti leviää muihin nouseviin talouksiin, jää euroalue yksin torjumaan maailmantalouden luisua lamaan. Se on päätalouksista ainoa, joka kasvaa edes vähän tänä vuonna.

Jos Latinalaisen Amerikan ja Kaakkois-Aasian romahdus alentaisi siellä tehtyjen tuotteiden hintoja ja jos dollarikin luisuisi, Euroopan keskuspankki voisi alentaa omaa ohjauskorkoaan inflaatiotavoitteen vaarantumatta. Koronalennus parantaisi euroalueen talouskasvua ja tukisi samalla nousevia teollisuusmaita kohentamalla niiden vientiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?