200109990 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Telian myyntitulot riittävät jo Soneran ostoon

Julkaistu: 28.10.2001 17:42

Ruotsalainen teleoperaattori on myynyt omaisuuttaan ennätystahtiin

Ruotsalaisen teleoperaattorin Telian suunnitelma Soneran ostosta ei kaadu ainakaan rahaan. Telia on myynyt omaisuuttaan muutamassa vuodessa 20 miljardilla markalla, mikä riittää nykykursseilla kevyesti Soneran osake-enemmistön ostamiseen Suomen valtiolta. Yksistään tänä vuonna Telia on muuttanut omaisuuttaan rahaksi noin 11 miljardin markan edestä.

Soneran markkina-arvo oli perjantaihin mennessä pudonnut 32 miljardiin markkaan, mistä valtion osuus on 53 prosenttia eli noin 17 miljardia markkaa.

– Näyttää tosiaan siltä, että Telia suunnittelee suurempaa yritysostosta. Telialla ei ole 3G-lisenssivelkoja, ja muutenkin sen velkataakka on todella kevyt muihin operaattoreihin verrattuna. Velanmaksuun sen ei siis tarvitse rahaa haalia, pohtii pankkiiriliike Opstockin teknologianeuvonantaja Tero Kuittinen.

Telian velkasalkku painoi alkuvuonna reilut 15 miljardia markkaa, mikä on reilusti alle puolet yhtiön liikevaihdosta.

?Telia putsaa tasettaanja kirkastaa bisnestään?

Ruotsalaisen pankkiiriliikkeen Aragonin Telia-analyytikko Håkan Persson ei usko, että Telia keräisi rahaa yritysostoihin, varsinkaan Soneran ostoon.

Perssonista Soneraa ei kannata nyt ostaa.

– Korkeintaan eräät osat Sonerasta sopisivat Telialle, ei koko yhtiö.

Persson uskoo Telian myyvän omaisuuttaan putsatakseen tasettaan veloista ja kirkastaakseen muutenkin bisnestään. Hän muistuttaa, että vaikka yhtiön velkataakka on kevyempi kuin muilla, velkoja kuitenkin on esimerkiksi Netcom Asan oston vuoksi.

– Telian tila on nyt kohtuullisen hyvä, mutta yhtiön johtoa vaivaa sama kuin monta muutakin: neuvonantajia on kuunneltu liian herkästi.

Telian sijoitussuhteista vastaava tiedotuspäällikkö Anna Augustson perustelee Telian omistusten myyntivimmaa yhtiön strategialla, jonka mukaisesti yhtiö pyrkii eroon bisneksistä, jotka eivät tue sen strategiaa. Telia on päättänyt keskittyä Pohjoismaihin ja Baltiaan.

Sonerasta Augustson ei sano juuta eikä jaata. Hän toteaa vain, ettei heillä ole ostoslistaa.

Telia tärkeämpi Sonerallekuin Sonera Telialle

Jutut Soneran ja Telian fuusioon tähtäävistä tapaamisista ovat olleet miltei jokaviikkoista luettavaa Suomen ja Ruotsin lehdissä alkuvuonna. Yhtiöt ovat ampuneet huhuja alas toteamalla tapaamisten olleen rutiinia. Tarvetta yhteydenpitoon on perusteltu muun muassa yhteisomistuksilla Baltiassa.

Kuittinen arvelee, ettei Telialla ole kiirettä Soneran ostamiseen, koska Soneran hinta halpenee koko ajan. Suomen valtio onkin Kuittisen mukaan hankalassa tilanteessa. Jos myy nyt, saa haukut Soneran myymisestä polkuhintaan. Toisaalta kuukauden päästä hinta voi olla paljon pienempi.

3G-seikkailu vähentää mielenkiintoa

Telian mielenkiintoa Soneraan laimentaa Kuittisen mukaan myös epäselvyys yhtiön Saksan 3G-seikkailun tulevaisuudesta.

– Siihen pitäisi saada jokin selvyys, eli rakennetaanko sinne suurella rahalla 3G-verkko vai luopuuko Sonera Saksan valloituksesta kokonaan. Jos Sonera päättää satsata Saksaan, Soneran tähyää varmasti kumppania laimentamaan siihen liittyvää suurta riskiä. Varmasti Soneralle sopisi, että Telia lähtisi sille selkänojaksi Saksaan.

Telian valmistautumista suuriin yrityskauppoihin on helpottanut se, että Ruotsin valtiopäivät antoi kesäkuussa hallitukselle luvan luopua Telia-omistuksesta. Nyt Ruotsin valtio omistaa Teliasta noin 70 prosenttia.

Tuoreimmat osastosta