200107125 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Puolan valtio on kerännyt yksityistämisistä50 miljardin markan myyntitulot

28.10.2001 16:26

Reaalisosialismin romahtamisen jälkeen miltei 5 300 valtionyritykseen yksityistämisoperaatio on poikinut Puolan valtionkassan kirstuun runsaat 50 miljardia markkaa.

Valtionyritysten yksityistäminen on sujunut Puolassa liukkaimmin niin sanotulla suoralla menettelyllä, jossa koko yritys tai osuus sen osakekannasta on siirtynyt tarjouskilpailun jälkeen useimmiten ulkomaiselle sijoittajalle.

Valtionkassan tutkimuksen mukaan vuodesta 1990 tähän päivään oli yksityistetty lähes 300 merkittävää valtionyritystä.

Ostajien joukossa on ollut sekä ulkomaisia että kotimaisia investoijia. Tuottavista aloista ulkomainen pääoma on satsannut eniten rakennus-, elintarvike- ja tupakkateollisuuteen.

Valtionyritysten yksityistämisvauhti on kuitenkin hiipunut parina viime vuotena, ja niitä enää jäljellä vajaa 2 200.

Yksityistämisellä on kyetty uudistamaan eritoten vanhanaikaisten ja velkaisten valtionyritysten ja -laitosten teknologiaa, tieto-taitoa, ja niiden ympäristönormeja on roimasti parannettu.

Ulkomaan rahalla on kyetty lisäämään selvästi myös yritysten kannattavuutta ja kilpailukykyä.

Saksa ja Yhdysvallatahkerimpia sijoittajia

Ulkomaisia investointeja kartoittava PAIZ-laitos on laskenut lännen pumpanneen 1990-luvulla Puolaan kaikkiaan noin 39 miljardia dollaria eli runsas 260 miljardia markkaa.

Summa on todellisuudessa suurempi, sillä PAIZ on jättänyt vuodesta 1996 alkaen kirjaamatta alle miljoonan dollarin sijoitukset. Puolaan ovat sijoittaneet vilkkaimmin Saksa ja Yhdysvallat.

– Ulkomainen pääoma on auttanut ratkaisevasti uudistamaan taloutemme infrastruktuuria ja luonut näin tukevan pohjan hyvälle talouskasvulle, toteaa PAIZ:n johtaja Adam Pawlowicz.

Lisää aiheesta:

Taloussanomat.fi

– Puolan kansa torjuu

tiukasti EU-myönnytykset

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?