2001010626 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Eteläpohjalainen kulttuuripurjehtiiPohjois-Saksaan

28.10.2001 16:08

Etelä-Pohjanmaa aikoo viedä runsaasti omaa kulttuuritarjontaansa Schleswig-Holsteinin musiikkijuhlille Saksaan. Juhlilla ovat edustettuina muun muassa Tangomarkkinat, joka lähettää musiikkijuhlille tangokuninkaalliset Kirsi Rannon ja Antti Raiskin viisihenkisen tango-orkesterin kera. Ilmajoen Musiikkijuhlia edustaa tämänvuotisessa Isontalon Antti -oopperassa pääroolin esittänyt Pentti Hietanen yhdessä puolisonsa Heini Kivimäki-Hietasen kanssa. Lisäksi maakunnasta on tulossa Pohjois-Saksaan neljä näyttelyä: taiteen lisäksi esitellään tangoa, Alvar Aaltoa ja jääkäreitä.

Etelä-Pohjanmaan kansainvälinen kulttuuriponnistus toteutetaan yhdessä Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntien kanssa. Näillä kolmella entisen Vaasan läänin maakunnalla on takanaan jo useita yhteistyövuosia Schleswig-Holsteinin osavaltion kanssa.

– Tavoitteenamme on luoda myönteistä kuvaa maakunnasta ja herättää kiinnostusta. Toivomme, että musiikkijuhlille osallistuminen käynnistäisi kulttuurimatkailua Saksasta maakuntaamme. Haluamme myös edistää kulttuurivaihtoa maakuntien ja Schleswig-Holsteinin välillä, toteaa kulttuuripäällikkö Marjatta Eväsoja Etelä-Pohjanmaan liitosta.

Eväsoja kertoo, että näin suurta kansainvälistä kulttuuriponnistusta maakunnassa ei ole aiemmin ollut.

– Saksalaisia kiinnostaa erityisesti tango. Tangokuninkaalliset konsertoivat perjantaina 20. heinäkuuta Neumünsterissä ja 22. heinäkuuta Lyypekin torilla. Musiikkijuhlat on jo pyytänyt yhtä ylimääräistäkin konserttia tangokuninkaallisilta, Eväsoja huomauttaa.

Teemana Suomija suomalaisuus

Schleswig-Holsteinin musiikkijuhlien teema on tänä vuonna Suomi ja suomalaisuus. Lauantaina alkaneille ja miltei kaksi kuukautta kestäville musiikkijuhlille on tulossa Etelä-Pohjanmaan maakunnallisen kulttuuritarjonnan lisäksi näyttävä joukko suomalaisen musiikin tähtiä kapellimestareista ja oopperalaulajista aina Värttinään, Jimi Tenoriin ja Leningrad Cowboysiin asti.

Kuuluisista kapellimestareista musiikkijuhlilla esiintyvät muun muassa Esa-Pekka Salonen, Sakari Oramo ja Paavo Berglund. Jukka-Pekka Saraste tulee Schleswig-Holsteinin juhlille johtamansa Radion sinfoniaorkesterin kanssa.

Muusikoista juhlilla kuullaan muun muassa pianisti Olli Mustosta, viulisti Pekka Kuusistoa ja klarinetisti Kari Kriikkua. Suomalaista lauluvirtuooseista mukana ovat esimerkiksi Soile Isokoski, Matti Salminen, Camilla Nylund, Monica Groop ja Jaakko Ryhänen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?