200105103 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

WTO hakee uutta keskustelumuotoakansalaisjärjestöjen kanssa

Copan Risto Volanen käskiWTO:ta tutkimaan USA:n todellisen maataloustuen

28.10.2001 18:00

Maailman kauppajärjestö WTO yrittää hiljentää kansalaisjärjestöjen yhä kovemmaksi kiihtyvää globalisaatioarvostelua kansalaisjärjestökokouksilla.

Ensimmäisen kokouksen se järjesti eilen Genevessä. Kokouksessa tosin vain lujittuivat vanhat kiistat järjestöjen ja WTO:n sekä kehitys- ja teollisuusmaiden välillä.

Kaksipäiväisen kokouksen alussa käsiteltiin maatalousasioita, joiden hoitaminen kiivastuttaa niin WTO:n jäseniä kuin kansalaisjärjestöjä. Maataloudesta neuvotellaan parhaillaan uusia uudistuksia Uruguayn kierroksen sopimuksen jälkeen.

Maataloustuottajien järjestöjen Copan pääsihteeri Risto Volanen vaati, että maataloutta on voitava tukea tulevaisuudessakin.

– Yhdysvaltojen maataloustuki on tutkittava uudelleen, jotta nähdään, vastaako se Gattin sopimuksia.

Amerikkalaisten arvosteluun, ettei Euroopan unioni olisi alentanut maataloustukeaan Volanen vastasi, että maataloustuotteiden hinnat ovat nyt 40 prosenttia alempana kuin 40 vuotta sitten.

– Vuodesta 1992 lähtien olemme leikanneet viljan hintatukea 45 prosenttia ja lihan hintaa 35 prosenttia. Yhä harvemmat maanviljelijät tuottavat yhä enemmän ja yhä halvemmalla.

Volanen vastasi myös kehitysmaille, jotka haukkuvat EU:ta, ettei unioni ole avannut markkinoitaan niiden tuonnille.

– EU tuo vuosittain kehitysmaista ruokaa 40 miljardin dollarin arvosta.

Moore: globalisaatio eikatoa WTO:n romutuksella

WTO:n pääjohtaja Mike Moore sanoi haluavansa kansalaisjärjestöjen tapaamiset säännöllisiksi. Kokoukseen oli ilmoittautunut noin 600 eri järjestöjen edustajaa, Suomesta muun muassa Kepasta ja MTK:sta.

– On ihmisiä, jotka ajattelevat, että jos romutat WTO:n, poistat globalisaation, mutta se ei ole niin yksinkertaista, Moore sanoi.

Hän vaati kansainvälisen ympäristötoimiston perustamista ympäristöasioiden hoitamiseen.

– Kansalaisjärjestöjen pitäisi irrottautua naamioituneista mielenosoittajista, jotka vaativat WTO:hon läpinäkyvyyttä. WTO:sta on saatava avoimempi ja vahvempi nyt, kun uusi neuvottelukierros on polkaistava alkuun muutaman kuukauden kuluttua.

Lamy: hallitusten edustettavakansalaisjärjestöjä WTO:ssa

EU:n kauppakomissaari Pascal Lamy puhui kokouksessa uuden kauppaneuvottelukierroksen puolesta.

– Sitä tarvitsevat eniten kehitysmaat, jotka sitä vastustavat ja vähiten teollisuusmaat ja suuret kauppavallat, jotka sitä ajavat, hän sanoi.

Kansalaisjärjestöjen asioiden edistäminen kuuluu WTO:ssa Lamyn mukaan valtioille.

– Kansalaisjärjestöjä on kuultava WTO:ssa, mutta niille ei voi antaa järjestössä äänioikeutta. Kansalaisjärjestöjen mielipiteiden on tultava esiin jäsenmaiden kautta, koska vain hallitukset voivat neuvotella pitäviä sopimuksia. Myös parlamentit on saatava mukaan tiiviimmin WTO:n työskentelyyn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?