2001010242 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kun aika pysähtyi

Julkaistu: 28.10.2001 20:40

Jos olisin nuori ja pääsisin rikkaisiin naimisiin, järjestäisin häävastaanoton Kulosaaren Casinolla ja tietysti kesällä. Kasinon sijainti, sisustus ja tyyli kaiken kaikkiaan luovat loistavat puitteet suurille juhlille. Mutta nyt piti tyytyä pelkkään lounaaseen.

Kun istuimme merellisessä salissa, mietimme helsinkiläisten ravintoloiden sijaintia. Kun mennään vähänkin ydinkeskustan ulkopuolelle, ravintolatarjonta vähenee ja loppuu kokonaan. Surkeinta on Vantaalla ja Espoossa. Mieleen ei tullut kehäkolmosen liepeiltä yhtään nimekästä ruokaravintolaa. Kulosaaren Casino alkaa olla reuna-aluetta, kun on kyse paremman tason ravintoloista. Mutta tämä kasino ei todellakaan ole vielä kaukana, vaikka ehkä siltä tuntuu. Matka saarelle kannattaa silloin tällöin tehdä.

Mutta kiireen kanssa Kulosaaren Casinolle ei pidä mennä. Aikaa lounaaseen kannattaa varata kolmatta tuntia: aika nimittäin pysähtyy, kun astuu ravintolan ovesta sisään. Mutta ei se ole huono asia, sillä eihän aina saa olla kiire.

Lasillinen kir royalia (42 mk) oli hyvä aloitus kesäiselle paremmalle lounaalle. Lounaslista on tiivis, mutta me löysimme mieleisemme. Henkilökunta ei pitänyt kiirettä meidän kanssamme, naapuripöytien siivoaminen oli varmaan kiireellisempää kuin tilaustemme ottaminen. Tämä käytäntö on vallalla melkein kaikissa suomalaisissa ravintoloissa.

Lounaan alkuruokina oli lohikompottia ja maa-artisokkasalaattia ja etanoita valkosipulivoissa vuohenjuustotoastin kera. Lohiannos oli hyvä. Vaikka annos oli niin sanottu kylmä ruoka, se ei ollut mauttoman kylmää. Etanat oli tuotu Ranskasta. Annos olisi ehkä enemmän omiaan pienenä suolaisena iltapalana kuin kuuman kesäpäivän lounasruokana. Mutta hyvää se oli. Paseerattu tomaatti, rucola ja vuonakaali antoivat annokselle keveyttä.

Lämpimänä ruokana paistettu siika sitruuna-voikastikkeen kanssa (160 mk) oli perinteinen, kala vähän kuivahkoa. Uudet perunat oli pilkottu kapriksien kanssa kuutiomuottiin, joka tuntui vähän turhalta, koska nyt voisi uusia perunoita tarjota sellaisenaankin. Mutta kapris todettiin jälleen kerran hyväksi kaveriksi perunalle.

Karitsaseläke (180 mk) oli saanut seurakseen punaviinikastiketta ja pienen perunaröstin. Liha oli mureaa ja lempeän makuista. Lampaanliha on syrjäyttänyt minun valinnoissani melkein kokonaan naudanlihan, joka on jotenkin mautonta ja tylsää. Ja hyvää lammasta saa ympäri vuoden, eikä se todellakaan enää maistu villalta, suosittelen.

Alsacelainen Lucien Albrechtin Tokay Pinot Gris Réserve 1998 (258 mk) kesti hyvin läpi aterian.

Jälkiruuaksi tarjottiin rommi-rusinajäätelöä, tuoreita hedelmiä ja sabayon-kastiketta. Jätimme jäätelön pois ja ihastuimme pelkkiin hedelmiin ja maukkaaseen soosiin. Mutta missä olivat tuoreet mansikat? Jälkiruuan kanssa maistui lasillinen amerikkalaisen Bonny Doonin Muscat Vin de Glaciéria, joka oli myös tarjoilijan suosikki. Sali tyhjeni jälkeemme, mutta ilta ja uudet asiakkaat olivat edessä.

KULOSAAREN CASINO Hopeasalmenpolku 1, 00570Helsinki, puh: (09) 687 7060, faksi: (09) 684 5149, www.royalravintolat.com, juha.kauppila@royalravintolat.

com. Ma–pe klo 11–14 ja 18–24, la klo 18–24, susuljettu. Kolmen ruokalajin lounas 140–180 mk.Loistavat maisemat, rauhallinen miljöö. Royal-Rest Oy. Tony Hirvonen. 1915. Vähän raikkaampia tuulia niin saliin kuin keittiöönkin.

Tuoreimmat osastosta