Taantumassa voi olla myös erityispiirteitä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tulosvaroituskisavuorossa BMC ja EMC

USA:ssakin yritykset valmistautuvat toisen kvartaalin tulosten julkistamiseen. Hyvän tavan mukaa tulosvaroitukset pitää ulkoistaa viimeistään pari viikkoa ennen tuloksen julistamista. Eilen tulosvaroituksista ovat kertoneet jenkeissä prossorivalmistaja AMD:n lisäksi myös ohjelmistovalmistaja BMC Software ja tallennusjärjestelmiä valmistava EMC. Myös brittiläinen siruntekijä Arc varoitti tuloksestaan.

6.7.2001 10:54

BMC Softwaren tulosvaroituksessa on pari erikoista piirrettä. Ensimmäinen on se, että se on uinut pörssin vastavirtaan. Sen kurssi on noussut tämän vuoden puolella peräti 63 prosenttia.

BMC tekee ohjelmistoja mainframe-tietokoneille ja sen osakkeiden arvonnousun syynä on IBM:n viimeisin mainframe-koneisiin tekemä päivityskierros.

Toinen erityispiirre on se, että sen tulosvaroituksen syynä on Euroopan myynnin huono veto.

Kesäkuussa loppunut BMC:n tilivuoden ensimmäinen neljännes tuo odotetun 11-14 sentin tuloksen sijasta 6-8 senttiä osaketta kohti.

Huonot uutiset laskivat yrityksen pörssikursseja 12 prosenttia.

Ensimmäisen neljänneksen myynti on 338-345 miljoonaa dollaria kun BMC:n oman arvion mukaan sen piti olla 355-365 miljoonaa dollaria.

BMC aikoo leikata kuluja edelleen, muttei kertonut vielä millä keinoin. Huhtikuussa BMC kertoi irtisanovansa noin 440 henkilöä eli kuusi prosenttia työvoimastaan.

Ostajat kiristivät kukkaronnyörejä

Maailman suurin yrityksille tarkoitettujen tallennusjärjestelmien valmistaja EMC kertoi niinikään voittojen ryytymisestä toisella neljänneksellä. Osakekohtainen tulos on 4-6 sentin välillä, kun sen analyytikkojen arvioiden mukaan piti liikkua 17 sentin tuntumassa.

Liikevaihtoarvio oli 2,43 miljardia dollaria, mutta nyt se laskettiin noin kahteen mijardiin.

Tulosvaroitus johtui EMC:n mukaan siitä, että sen isot asiakkaat jarruttavat ja pienentävät atk-hankintojaan pärjätäkseen taloudellisessa taantumassa.

EMC on pyrkinyt lisäämään myynitä erilaisilla yllykkeillä ja alentamalla sen yli 2,5 miljoonaa dollaria maksavien järjestelmien hintoja. Aleneva kysyntä ja kilpailukykyinen hinnoittelu vaikuttavat heikentävästi voittomarginaaliin, EMC:stä kerrotaan.

Toukokuussa yritys erotti neljä prosenttia eli 1100 henkilöä työvoimastaan.

Yritys vakuutti kuitenkin myynnin laskusta huolimatta kyenneensä voittamaan businesta kilpailijoiltaan.

Arc mukaan varoittamaan

Brittiläinen siruntekijä Arc kertoi nettotappioidensa syvenevän ensimmäisen kvartaalin yli 40 miljoonasta markasta noin 65 miljoonaan markkaan toisella neljänneksellä. Yhtiö ei ole onnistunut saamaan uusia asiakassopimuksia odotetusti, sillä asiakkaat odottavat markkinatilanteen paranemista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?