2001011875 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Venäjä pääsee toimittamaan osia Airbus-koneisiin

Venäjä ja Ranska sopivat lentokoneteollisuuden yhteistyöstä

28.10.2001 19:24

Venäjä ja Ranska ovat sopineet lentokoneteollisuuden yhteistyöstä, joka ulottuu myös avaruusprojekteihin. Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan kysymyksessä on raamisopimus, jonka tarkka sisältö pitää vielä sopia osapuolten kesken. Yhteistyöstä sovittiin Ranskan presidentin Jacques Chiracin Venäjän-vierailulla tällä viikolla.

Arvostetun venäläisen Vedomosti-talouslehden mukaan presidentit sopivat paketista, jonka mukaan Venäjä saa rakentaa Ranskan Guyanaan lähtöalustan Sojuz-kantoraketeilleen.

Tämän vastineeksi venäläinen valtioenemmistöinen Aeroflot ostaa matkustajakoneita yhteiseurooppalaiselta Airbus-lentokoneenvalmistajalta. Tämän lisäksi eurooppalainen EADS-konserni ja Venäjän ilmailu- ja avaruusvirasto sopivat, että Venäjän lentokoneteollisuus pääsee myös mukaan toimittamaan osia Airbus- lentokoneisiin.

Lentokoneiden hankintakiistanalaista

Vedomostin lähteen mukaan Chirac olisi sanonut Venäjän olevan valmis ostamaan 36 Airbus-lentokonetta. Venäjän ilmailu- ja avaruusviraston johtajan Juri Koptevin mukaan neuvotteluissa käytännössä sovittiin 32:n Airbus A-320-lentokoneen ostosta noin 370 miljoonan markan kappalehintaan.

Venäläisten lentokoneteollisuuden analyytikkojen mukaan Aeroflotilla tai muilla venäläisillä lentoyhtiöillä ei kuitenkaan ole rahaa tai tarvetta ostaa näin paljon ulkomaisia lentokoneita.

Mahdollinen ulkomaisten lentokoneiden osto Aeroflotille tulee kuin kylmänä suihkuna Venäjän omalle lentokoneteollisuudelle, joka on lobannut ankarasti Venäjän hallitusta tukemaan kotimaista lentokonetuotantoa.

Viime vuonna Venäjällä ostettiin vain kahdeksan venäläistä reittilentokonetta, kun vielä 90-luvun alussa Venäjän siviililentokoneteollisuus rakensi 100–120 lentokonetta vuodessa. Tälläkin hetkellä alalla työskentelee yli 100 000 ihmistä.

Erityisesti venäläistä lentokoneteollisuutta on raivostuttanut Aeroflot, joka on jo aiemmin hankkinut Airbus- ja Boeing-koneita leasing-järjestelyillä. Äskettäin Venäjän hallitus päätti myöntää valtiontakuut myös venäläisten lentokoneiden leasing-järjestelyille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?