2001012650 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruotsalaiskauppiaat vannovat kustavilaisuuden nimeen

Julkaistu: 30.10.2001 4:23

Aitoa kustavilaista, kustavilaista ja vielä kerran kustavilaista. Mustion kansainväliseen antiikkiviikkoon osallistuvat ruotsalaiset kauppiaat hemmottelevat häpeilemättömästi suomalaista ostajakuntaa esineistöllä, jota saa hakemalla hakea antiikkiliikkeistämme ja -huutokaupoistamme.

Myyntiartikkeleiden joukkoon kuuluu lukuisten lampettien, peilien ja lipastojen ohella jopa Ruotsin maineikkaimman 1700-luvun mestarin Georg Hauptin signeeraama siro pöytä. Se tuskin irtoaa puolellakaan miljoonalla.

– Voimme myydä täällä samanlaisia tavaroita kuin Tukholmassa, sillä suomalaisten ja ruotsalaisten makumieltymykset yhtyvät monella tapaa. Suosimme molemmat kustavilaisuuteen liitettäviä muoto- ja sisustusihanteita, kuten keveyttä ja rationaalisuutta. Myös hintatasomme vastaavat pitkälti toisiaan, toteaa nuoren polven tukholmalaiskauppias Richard Thunér, 22, Lars Thunér Antikhandelista.

– Kokemuksesta myös tiedämme, että Suomessa riittää asiakaskuntaa, joka on valmis maksamaan korkeasta laadusta. Emmehän me tänne muuten olisi tulleet.

Ostaja löytyy epäilemättä myös Moser & Klang Konsthandelin tuomille Akseli Gallen-Kallelan, Helene Schjerfbeckin ja Victor Westerholmin teoksille.

Suomalaisten kauppiaiden ei kannata sokaistua lahdentakaisen arvotavaran säihkeessä, sillä monet voivat lyödä pöytään omat valttikorttinsa. Fjalar Sundvik helsinkiläisestä Vanhaisäntä Igorista ajaa vakaasti suomalaisten talonpoikaishuonekalujen asiaa, koska hänestä olisi sääli, jollei kotoinen esinekulttuuri saisi edustusta monia maita keräävään antiikkitapahtumaan.

– Maalatut talonpoikaiset huonekalut eivät ole yhtä helppoja käyttää sisustuksessa kuin jälleen muodikas helmenharmaa kustavilaisuus, mutta niiden alkuperäisiä pintoja ja kaunista patinaa osataan sentään arvostaa yhä enemmän.

Sundvikin osaston aarteisiin kuuluu Vaasan seudulta peräisin oleva rokokookaappi, jonka tummat kukkakuviot ovat todennäköisesti Johan Almin käsialaa.

Hintaa komeudella on 95 000 markkaa.

– Se on alun pitäenkin ollut kaappi, josta omistajaperhe on saanut olla hyvin ylpeä – oikea skrytskåp.

Mustion linnan kansainvälinen antiikkiviikko 6.–15.7. Mukana on 21 kauppiasta Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Latviasta sekä joukko artesaaneja  ja konservaattoreita. Avoinna päivittäin klo 12–18.

Tuoreimmat osastosta