200108154 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Monti vaatii tiiviimpää yhteistyötä kilpailuasioiden käsittelemisessä

Julkaistu: 28.10.2001 22:35

GE:n ja Honeywellin fuusion estäminen pakottaa myös EU:n uudistamaan kilpailulakejaan

Euroopan unionin kilpailuasioista vastaava komissaari Mario Monti sanoo amerikkalaisten General Electricin ja Honeywellin fuusion hylkäämisen todistaneen, että EU:n ja Yhdysvaltain on tehostettava kilpailuviranomaisten yhteistyötä.

– Mielestäni eurooppalaisten yhtiöiden ei tarvitse pelätä kostotoimenpiteitä Yhdysvalloista eli sitä, että eurooppalaiset fuusiot hylättäisiin USA:ssa vastauksena päätöksellemme, Monti sanoi eilen Genevessä.

Montin mukaan se, että Yhdysvaltain kilpailuviranomaiset hyväksyivät GE:n Honeywell-kaupan ja EU:n viranomaiset hylkäsivät sen, johtuu osaltaan kauppavaltojen erilaisista säännöistä.

– Tapaus pakottaa myös EU-maiden eri kilpailuviranomaiset tiivistämään yhteistyötään ja modernisoimaan omia sääntöjään. Olemme harjoittaneet amerikkalaisten kanssa yhteistyötä vuosikausia, mutta sitä on tiivistettävä, komissaari arvioi.

Euroopan komissio on päättänyt vuodesta 1990 lähtien 1 700 fuusiosta. Se on kieltänyt vain 15, GE-Honeywell mukaan lukien. Päätös oli ensimmäinen, jossa EU-viranomainen kielsi Yhdysvaltojen hyväksymän fuusion.

Monti kannatti alun perin amerikkalaisten ehdottamaa kansainvälisen kilpailufoorumin perustamista, joka olisi kilpailuasioita maailmanlaajuisesti pohtiva aivoriihi. Se ei Montin mukaan päättäisi fuusioiden hyväksymisestä. EU haluaa tuoda kilpailuasiat myös Maailman kauppajärjestön WTO:n seuraavalle neuvottelukierrokselle. Montin mukaan kilpailufoorumi ei käsittelisi samoja asioita toiseen kertaan.

– Foorumissa keskusteltaisiin, jotta neuvottelut saataisiin onnistumaan WTO:ssa kansainvälisten kilpailusääntöjen luomiseksi. Niiden pitäisi edistää kilpailun avoimuutta.

Montin mukaan kilpailuviranomaisia on saatava lisää eri maihin.

Komissaari vieraili Genevessä YK:n alaisen kauppa- ja kehitysjärjestön Unctadin kilpailuasioita käsittelevässä kokouksessa. Järjestö laskee, että kilpailuviranomaisia on maailmassa vain 80 maassa. Useat kehitysmaat valmistelevat kilpailuviranomaisen asettamista, myös WTO:hon pyrkivä Kiina.

Niin Monti kuin Unctadin pääsihteeri Rubens Ricupero uskovat, että kilpailu parantaa myös kehitysmaiden asemaa, eikä ole vain rikkaiden maiden yritysten erikoisoikeus.

– Kilpailu tarvitsee kuitenkin sääntöjä, jotta vältettäisiin suuret kansainväliset kartellit ja kilpailuaseman väärinkäyttö, Ricupero sanoi.

Hän tuki näin EU:n kantaa kilpailuasioiden käsittelemisestä WTO:n seuraavalla kierroksella. Kehitysmaat ovat vastustaneet sitä, koska vaativat ensin edellisten neuvottelukierrosten päätösten toteuttamista.

Tuoreimmat osastosta