Tuotantoakin seis - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Puolijohdemarkkinat taantuvat vauhdilla

Kansainvälinen puolijohdeteollisuuden järjestö SIA (Semiconductor Industry Association) kertoi, että mikropiirien myynti maailmalla tippui viidennekseksellä viime vuoden toukokuun tilanteeseen verrattuna. Vuositasolla myynti väsähti kymmenisen prosenttia.

3.7.2001 12:09

Puolijohdeteollisuudella ongelmana on tämänhetkinen vaatimaton puolijohdetuotteiden kysyntä .

Tilannetta pahentaa hintakilpailu, jonka seurauksena puolijohdevalmisteiden hinnat tippuvat kiihtyvällä vauhdilla. Tämän lisäksi myös myymättä jääneiden tuotteiden kurantti ikä on käymässä lyhyeksi ja yritysten varastot täyttyvät vanhasta tavarasta, josta pitää päästä vain nopeasti eroon.

Maailmanlaajuinen puolijohdemyynti tippui vuodentakaisen tilanteen 15,9 miljardista dollarista 12,71 miljardiin dollariin. Merril Lynch puolestaan kertoi, että mikropiirien toimitukset putosivat toukokuussa melkein neljänneksellä edellisvuoteen verrattuna. Laskutus aleni kolmanneksen samana aikana.

Odotukset Microsoftissa

Nyt varoitellaankin, että puolijohdeteollisuuden voitot tulevat olemaan 20-25 prosenttia pienemmät kuin viime vuonna. SIA asettaa paljon toiveita Microsoftin Windows XP:n julkistamiseen. Uusi tehosyöpömpi käyttöjärjestelmä tulee myyntiin 25. lokakuuta.

Hinta ylös seisokilla

Maailman kolmanneksi suurin muistinvalmistaja, Hynix Semiconductor on rajoittamassa ja seisauttamassa tuotantoa nostaakseen muistipiirien hintaa.

Tällä hetkellä muistipiirejä myydään alle valmistuskustannusten.Viimeksi korealaiset muistipiirien valmistajat seisauttivat tuotannon vuonna 1998 kahdeksi viikoksi. Nyt 40 prosenttia muistipiirimarkkinoista on korealaisilla yhtiöillä.

Psykologiaa

- Joka kerta, kun he ovat pysäyttäneet tuotannon, muistien hinnat ovat nousseet kolmen kuukauden puskuroinnin jälkeen huimasti, toteaa Salomon Smith Barneyn elektroniikkatutkija Chon Chong Hwa. Hän myös kertoo, että toiminnan pysäyttämisellä on paha psykologinen vaikutus yhtiöön, vaikka se tekisi hyvää liiketoiminnalle. Hwan mukaan kukaan ei halua ensimmäisenä ilmoittaa seisokista.

Tappioita luvassa

Myöskin muistipiirien myynnin odotetaan laskevan tänä vuonna. IDC:n mukaan myynti voi tippua yli 40 prosenttia. Hynix ja Micron (maailman toiseksi suurin muistien valmistaja) ovat jo varoittaneet tappioista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?