200106087 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

DNA Finlandin asema markkinoilla käyentistä ahtaammaksi

Julkaistu: 28.10.2001 16:31

Asiantuntijoiden mukaan matkapuhelinoperaattorienkilpailu jää tulevaisuudessa kahden suuren toimijan varaan

Telealaa seuraavien analyytikoiden mukaan maakunnallisten puhelinyhtiöiden omistaman matkapuhelinoperaattorin DNA Finlandin tulevaisuus markkinoilla näyttää hyvin vaikealta.

Mandatumin pääanalyytikon Mika Häyryn mielestä Suomen kokoisessa maassa ei ole tilaa kuin kahdelle suurelle puhelinyhtiöleirille. Häyry arvioikin, että tulevaisuudessa Suomessa on kaksi suurta operaattoria, joiden puitteissa toimii muutamia palveluoperaattoreita, kuten Jippii.

– Kun yhdysliikennemaksuja lasketaan, markkinat ovat avoimempia kilpailulle. Tällöin palveluoperaattorien merkitys korostuu. Viimeistään puolentoista vuoden päästä peli Suomen telealalla selkiytyy.

Markkinoille vaikeaan aikaan

DNA:n tullessa markkinoille vuoden alussa kolmella neljästä suomalaisesta oli kännykkä ja operaattori valittuna. Kuluttaja on vaikea saada vaihtamaan operaattoria, mikäli tarjotut palvelut eivät tuota merkittävästi lisäarvoa eivätkä hinnat ole huomattavasti edullisemmat kuin kilpailijoilla.

Kun verkkotoiminnan katteet pienenevät, volyymi on ainoa tie tuottoon. Tämä lisää isojen toimijoiden kasvuhaluja ja vähentää pienten pelureiden mahdollisuuksia.

Häyry ei usko, että DNA pystyisi parantamaan markkina-asemaansa tuotekehityksen avulla. Suurimmat tulot tehdään yritysliittymillä, ja yritykset ovat perinteisesti kustannussyistä pyrkineet ostamaan palvelut keskitetysti yhdeltä toimittajalta. Yksittäisen mobiilioperaattorin asema on silloin huono.

– Operaattorit pyrkivät kehittämään palvelutarjontaansa kaiken aikaa. Jos DNA haluaisi profiloitua innovatiivisten palvelujen tarjoajana, kolmannen matkapuhelinsukupolven pitäisi kehittyä nopeasti. Se ei kuitenkaan näytä todennäköiseltä.

Häyryn mielestä DNA:n olemassaolo riippuu nyt pitkälti siitä, kuinka kauan sen omistajat jaksavat rahoittaa huonosti menestyvää liiketoimintaa.

Omistajat etsivätvaihtoehtoja

DNA on sinnitellyt kyllästetyillä markkinoilla vuoden alusta asti laihoin tuloksin. Osa operaattorin omistajista on vaihtanut tai suunnittelee luopumista DNA:n omistusosuudestaan.

Riihimäen Puhelin siirtyi Elisa-leiriin, ja Sonera-leiriin menivät Turun Puhelin sekä Loimaan Seudun Puhelin. Keskustelua käydään myös Päijät-Hämeen Puhelimen ja Vaasan Läänin Puhelimen loikkaamisista.

Merkittävällä perustajajäsenellä Oulun Puhelimella katsotaan olevan merkittävä rooli DNA:n kohtalon muokkautumisessa: mikäli yksi suurimmista omistajista vaihtaa leiriä, DNA:n tulevaisuus on vaakalaudalla.

Sanomalehti Kalevan viime viikolla julkaiseman artikkelin mukaan Oulun Puhelimen emoyhtiön Uusi Oulun Puhelin Oyj:n tulevasta omistusrakenteesta on taas liikkeellä spekulaatioita. Sonera ja Elisa nähdään toistaiseksi vain tulevina yhteistyökumppaneina tai merkittävinä vähemmistöosakkaina. Sen sijaan Oulun läänissä nähdään omistuksellisia yhteistyömahdollisuuksia Finnet-liittoon kuuluvien Kajaanin Puhelinosuuskunnan, Pohjanmaan Puhelinosuuskunnan sekä Oulun Puhelimen välillä.

Tuoreimmat osastosta