Roskalainat uhkana - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Aasialla ison luokan luotto-ongelmia

Bloomberg uutisoi tänään, että Aasian todellinen ongelma ei ole putoavissa vientiluvuissa, vaan huonossa lainoituksessa, joka estää alueen taloudellisen elpymisen.

2.7.2001 10:45

Thaimaassa viidennes lainoista on järjestelemättä, Indonesiassa puolestaan kolmannes ja Filippiineillä neljännes. Aasialaisten pankkien pitää kyetä järjestelemään nämä lainat, ennenkuin lainananto voi elpyä.

Tällä hetkellä Aasian taloudet horjuvat. Vaikka syytä haetaan USA:n talouden taantumasta ja viennin vetämättömyydestä, oikeat syyt ovat lähempänä.

Dresdner Kleinwort Wassersteinin Aasian pääekonomisti Tatha Gose väittää, että huonot lainat tulevat vaikuttamaan kasvuun vuosien ajan. Ongelman koko kaameus ei ole vielä edes kunnolla päässyt iskemään, ja se tulee syömään ainakin kaksi prosenttia alueen taloudellisesta kasvusta.

- Kun nykyinen taantuma muuttuu nousuksi, rahajärjestelmistä tulee pullonkaula, koska pankit eivät kykene rahoittamaan yritysten toimintaa.

Japanin, Thaimaan, Singaporen ja Filippiiinien taloudet taantuivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Korean kasvun puolestaan odotetaan puolittuvan puolella tänä vuonna ja myös Indonesia ja Malesia uskovat talouksiensa taantuvan.

1997-1998 USA:n viennin veto auttoi vetämään Korean, Indonesian ja Thaimaan lamasta. Nämä kolme maata saivat 80 miljardia dollaria lainaa IMF:ltä, Kansainväliseltä Valuuttarahastolta velkaongelmien välttämiseksi.

Paluu nopeaan kasvuun peitti tarpeen selvittää aiemmat ongelmat sekä polittisesti että yritystaloudellisesti.

Japanin talouden tila on surkein - tai huikein - esimerkki ongelmasta.

Ykstioista vuotta jatkunut taantuma on maan hallituksen arvioinnin mukaan tuonut rahoittajille 1,1 biljoonan dollarin edestä huonoja tai riskilainoja. Tämä vastaa maan yhden kvartaalin koko bruttotuotantoa.

Pankkien antolainaus on kutistunut vuosittain viiden vuoden ajan, ja talous on taas lamassa vain pari vuotta edellisen jälkeen.

Hallitus yrittää pelastaa pankit ja se on sijoittanut jo parin vuoden aikana yhteensä 65 miljardia dollaria huonojen lainojen ostamiseen. Lisäksi se aikoo käyttää 16 miljardia dollaria perustaakseen säätiön, joka ostaisi pankkien omistamia osakkeita.

- 13 biljoonan jenin roskalainojen siivoaminen vei samalla työpaikan noin 200 000 ihmiseltä, muistutti valtiovarianministeri Heizo Takenaka.

Ongelmat ulottuvat myös ulkomaisten sijoittajien uskon romahtamiseen erityisesti Kaakkois-Aasiassa. Ulkomaiset investoinnit Aasiassa, poislukien Japani ja Kiinan, laskivat 17 prosenttia vv. 1997-2000, kun sijoittajat etsivät tuottavampia alueita. Erityisesti Kiina oli sijoittajien mielenkiinnon kohteena.

Kun ongelmaan vielä ynnätään huono poliittinen johto alueella, Bijan Agheveli, J.P. Morganin Aasian toimiston päällikkö uskoo, että ongelman poistuminen vie minimissäänkin viisi vuotta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?