200101474 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vihreän vyöhykkeen viehätys

30.10.2001 3:56

Englantilainen puutarha on käsite. Vaikka se voi yhtä hyvin tarkoittaa silmänkantamattomiin levittäytyvää kartanonpuistoa kuin paritalon takapihalla olevaa postimerkkiä, on hyvin hoidettu englantilainen puutarha aina omistajalleen rakas ylpeydenaihe.

Eija Klaucken kirja Englantilainen puutarha esittelee näitä keitaita suurista pieniin, historiallisista tovi sitten perustettuihin. Kaikki kirjan puutarhoista sijaitsevat suhteellisen pienen alueen sisällä, lähellä Gloucesterin kaupunkia. Tämä ei kuitenkaan ole mikään puute. Kirjasta ei ole edes yritetty saada koko Britannian kauneimpia puutarhoja kartoittava kokonaisuus, vaan sen voima on esiteltyjen kohteiden monipuolisuudessa.

Klaucken kirjassa esitellään muun muassa William Shakespearen vaimon Anne Hathawayn mökin puutarha, joka alkoi kehittyä nykyiseen muotoonsa vasta viktoriaanisella ajalla. Muita esimerkkejä ovat Painswickin rokokoopuutarha ja Sudeleyn linnan puutarha. Mukaan on kuitenkin päässyt myös yksityinen rivitalopuutarha ja uuden omakotitalon ympärille pari vuotta sitten luotu keidas.

Lopputuloksena on harmoninen tekstin ja kuvien kokonaisuus, joka hellii lukijaansa historiallisella tarinoinnilla ja seikkaperäisellä kasvien esittelyllä. Kasveista on mukana myös latinankieliset nimet, joten vain jonkun kukkien moninaisista kutsumanimistä tunteminen ei voi johtaa lukijaa harhaan. Lisäksi jokaisesta puutarhasta on mukana kartta.

Englantilainen puutarha sopii hyvin elämykselliseksi luku- ja katselukohteeksi vehreyden keskelle riippukeinuun. Klaucke lupaa kuitenkin esipuheessaan kirjan antavan ideoita myös suomalaiselle puutarhurille. Lupaus tulee lunastettua varsinkin jokaisen puutarhaesittelyn jälkeen sijoitetuissa ideaosioissa. Niissä annetaan vinkkejä muun muassa pergoloiden rakentamisesta sekä lintujen kylpyaltaan rakentamisesta. Osa puutarhoista on avoinna yleisölle, joten intohimoinen viherpeukalo löytää Klaucken kirjasta myös kesälomamatkan mieluisimmat retkikohteet.

Eija Klaucke: Englantilainen puutarha. Tammi. 264 s.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?