200105561 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Greenspan ei usko energiakustannusten aiheuttavan USA:n taloudelle pysyvää vahinkoa

27.11.2001 19:43

Fedin puheenjohtaja Alan Greenspan piti eilen Economic Club of Chicago -järjestön iltatilaisuudessa pelkästään energiatalouteen ja -politiikkaan keskittyneen puheen, jossa hän arvioi energiakustannusten nousun lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutuksia Yhdysvaltain talouteen.

–Bensiinin, maakaasun ja sähkön hintaan liittyvät lyhyen aikavälin energiaongelmat tullaan ratkaisemaan toivon mukaan ilman mitään sen pahempia vaikutuksia talouteemme, Greenspan totesi puheessaan, jossa hän ei kommentoinut Fedin korkopolitiikkaa.

–Nousevat energiakustannukset leikkasivat yritysten voittoja ja kotitalouksien kulutusta viime vuonna ja niin tapahtuu myös tänä vuonna. Tämän vuoksi energiamarkkinoita tulee seurata hyvin tarkkaa, Greenspan selitti Fedin kiinnostusta energiatalouteen.

Vaikka Greenspan ei usko kohonneitten energiakustannusten vahingoittavan Yhdysvaltain taloutta kokonaisuutena, hän pelkää Kalifornian osavaltion kärsivän ainutlaatuisesta energiakriisistään, jonka seurauksena sähköenergian tukkuhinta on noussut kahdeksankertaiseksi vuoden 1999 jälkeen.

¨– Huippukulutuskausina tarvittava ylijäämäkapasiteetti on kadonnut Kalifornian markkinoilta. Sähkön hinta tulee pysymään epävakaana, kunnes alueelle saadaan asennettua lisäkapasiteettia tai korkeammat hinnat, säännöstely, päiväkohtainen mittarilaskutus tai vapaaehtoiset säästötoimet rajoittavat kulutusta. Olisi hölmöä uskoa Kalifornian välttyvän vakavilta ongelmilta, kun energiatarve kohoaa huippuunsa tämän kesän aikana, Greenspan varoitti.

Greenspan uskoo kuitenkin vapaasti toimivien markkinoiden ennen pitkää tasoittavan hintaheilahtelut ja auttavan lopettamaan Kalifornian energiapulan.

– Koska Kalifornia vastaa kahdeksasosasta koko maan bruttokansantuotteesta, tämän kriisin pitäisi olla huolenaihe koko maan taloudellisten näkymien kannalta. Onneksi kriisin kokonaisvaikutukset Kalifornian ja sen naapuriosavaltioiden talouteen näyttävät ainakin toistaiseksi olleen varsin vähäiset, Greenspan arvioi.

Greenspanin mukaan Kalifornian kohonneet energiakustannukset näyttävät jo jossain määrin vähentäneen kysyntää.

Greenspan ilmoitti kannattavansa ydinvoiman laajempaa hyödyntämistä.

– On saattanut tulla aika harkita, voimmeko ratkaista ydinvoiman laajemman hyödyntämisen tiellä olevan esteet. Teknologia on pienentänyt hiilen käyttöön liittyviä ympäristöongelmia ja hiili tulee todennäköisesti olemaan jatkossakin merkittävä tekijä energiatulevaisuudessamme, Greenspan esitteli energiapoliittisia linjauksiaan.

Uutistoimisto Startel, New York, Jorma Lindfors, + 358-9-122 4052

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?