200107275 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Bastioni houkuttelee miljööllään

Julkaistu: 28.10.2001 15:57

Bastioni Horse Shown tiedottajalla Tuula Hanhinevalla ovat ylisanat loppua, kun hän kuvailee näkymää, joka katsojaa odottaa hevosten kopistellessa yksitellen Bastionin historialliselle areenalle.

– Se on mahtavaa, aivan upeaa! Hevoset saapuvat sisään ylhäältä, katsomoiden välistä, Hanhineva havainnollistaa ja huokaa samalla, että Bastionin ainutlaatuista tunnelmaa ei voi selittää. Se on koettava itse.

Yksi suven taatusti tyylikkäimmistä ja hienostuneimmista urheilutapahtumista nähdään siis viikonloppuna, kun järjestyksessä toinen Bastioni Horse Show käynnistyy tänään Haminassa. Viime vuonna Haminassa yllettiin yli 9 000 kävijään, nyt luku aiotaan ylittää reilusti.

– Ennakkokysyntä on ollut huomattavasti vilkkaampaa kuin viime vuonna. Osa kilpailuista on jo käytännössä loppuunmyyty, hyvältä siis näyttää, kehuu Hanhineva.

Poikkeuksellisen Bastioni Horse Showsta tekevät sen puitteet. Haminan vanha linnoitus on tapahtumapaikkana hivelevän kaunis – ja historiallisuudestaan huolimatta erinomaisen käytännöllinen. Areena ja katsomo ovat kesäisin kokonaan katetut, joten sade tai liiallinen auringonpaiste eivät pääse juhlia pilaamaan.

Kisassa kova taso

Bastioniin saapuu tänä vuonna ratsukkoja yhteensä kymmenestä eri maasta. Kisaa käydään niin este- kuin kouluratsastuksessa. Taso on korkea, kotimaisten huippuratsastajien lisäksi myös muut maat ovat lähettäneet kilpailuun kovia joukkueita. Haminassa taistellaan muun muassa kouluratsastuksen avoimesta, henkilökohtaisesta Pohjoismaiden mestaruudesta.

– Sen tasoista kouluratsastusta, jota nyt on tiedossa, harvoin Suomessa näkee, Hanhineva lupaa.

Voittajille on tiedossa rahapalkintoja yhteensä 140 000 markan arvosta. Lisäksi kisojen paras esteratsastaja voittaa itselleen yli 200 000 markan arvoisen maastoauton.

Myös Suomen kaikkien aikojen paras kouluratsastaja Kyra Kyrklund nähdään Haminassa. Englannissa nykyään asusteleva Kyrklund pitää Bastionissa kahden tunnin klinikan ratsastaen näytöstyyliin eri suomalaishevosilla.

Suomen Ascot

Korkeatasoisen kilpailun ohella Bastionista ollaan hyvää vauhtia rakentamassa myös suuren luokan kesätapahtumaa. Jo viime vuonna tapahtumaa lanseerattiin Suomen ikiomana Ascotina, ja tyylistä aiotaan pitää kiinni tänäkin vuonna – vaikka hattupakkoa ei olekaan.

– Viihdykepuoleen ja ravintolapalveluihin on satsattu. Iltatilaisuus on kaikille avoin, Hanhineva kertoo.

Perinteisiä oluttelttoja on näissä kesäjuhlissa turha etsiä – ne on korvattu viini- ja samppanjabaareilla. Kauppaakin käydään, eikä pelkästään hevostarvikkeista. Tiiliholvikaarien suojissa myydään ratsastustuotteiden lisäksi viiniä, koruja ja taidetta.

Bastioni Horse Show Haminassa 29.6–1.7.

Tuoreimmat osastosta