20010834 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

?Conventum-kauppa hävittimiljardin Pohjolan omaisuudesta?

Julkaistu: 28.10.2001 23:47

Op:n Antti Tanskasen syyttävä sormi osoittaa eläkeyhtiö Ilmarista:

Osuuspankkiryhmän pääjohtaja Antti Tanskanen myöntää, että Pohjolan Conventum-kauppa oli Osuuspankkiryhmälle selkeä pettymys. Hän ihmettelee, mihin koko operaatiolla pyritään.

Viime viikon keskiviikkona vakuutusyhtiö Pohjola ja investointipankki Conventum ilmoittivat yhdistymisestään. Osuuspankkiryhmä sai tietää yhteistyökumppaninsa neuvottelevan kilpailijan kanssa kolme viikkoa ennen asian julkistusta.

– Kyllä tieto oli silloin ikävä yllätys, Tanskanen sanoo.

Yhdistymisen seurauksena vuoden 1999 joulukuussa alkanut yhteistyö Osuuspankkiryhmän, Ilmarisen ja Suomi-yhtiön välillä uhkaa päättyä kokonaan.

Pohjolan hallituksessa ollut osuuspankkiryhmän edustaja Mikael Silvennoinen erosi Pohjolan hallituksesta, koska Conventum on Osuuspankkiryhmän investointipankin Opstockin kilpailija.

Tanskaselle ei ole vielä selvinnyt, miksi koko kauppa yleensä tehtiin.

– Conventum-operaation julkistamisen jälkeen Pohjolan markkina-arvosta hävisi lähes miljardi markkaa. Keskeinen suuri kysymys on, minkä tavoitteen hyväksi Pohjolan ja Ilmarisen hallitukset tekivät tällaisen päätöksen, jonka seurauksena Pohjolan omistajat menettivät omaisuutta noin miljardin markan edestä, Tanskanen kysyy.

Vastuu onIlmarisella

Conventum-kaupassa Pohjola sai investointipankin, vaikka yhteenliittymässä oli jo Osuuspankkiryhmän Opstock.

Tanskanen ihmettelee, mihin Conventumia tarvittiin, kun se ei tuonut ryhmään mitään uutta. Operaatio sen sijaan vaaransi Pohjolan vakuutuksilta suuren jakeluverkon.

Tanskasen mielestä kysymyksiin täytyy saada vastaus viimeistään Pohjolan heinäkuun alkupuolella pidettävässä yhtiökokouksessa.

Tanskanen itse istuu Pohjolan suurimman omistajan Ilmarisen hallituksessa, mutta hän ei halua eikä voikaan lähteä kertomaan, mitä Ilmarisen hallituksessa asian ympärillä keskusteltiin.

– Vastausvelvollisuus kuuluu niille, jotka tekivät päätökset. Äänestin Ilmarisen hallituksessa vastaan ja myös osuuspankkiryhmän edustajana Pohjolan hallituksessa oleva Mikael Silvennoinen äänesti vastaan. Meillä ei siis ole ollut mitään sellaista tavoitetta, jonka hyväksi Pohjolan omistajien omaisuutta olisi pitänyt tällä tavoin tärvellä.

Hän korostaa Ilmarisen hallituksen Conventum-päätöksen merkittävyyttä ja vastuuta, koska Ilmarinen on selkeästi Pohjolan suurin omistaja 30 prosentin osuudella.

– Pohjolan hallituksen päätökset ovat lähinnä seurausta siitä, mitä Ilmarinen päättää.

Tanskanen ei halua spekuloida, miten uusi tilanne vaikuttaa hänen asemaansa Ilmarisen hallituksessa.

– Jos Ilmarinen tekee sellaisia päätöksiä, jotka eivät ole meidän mielestämme viisaita, niin tietysti meidän suhteemme Ilmariseenkin menee harkintaan.

Sammon operaatiotorjuttiin yhdessä

Tanskasen mukaan Osuuspankkiryhmä lähti mukaan yhteistyöhön Ilmarisen ja Suomi-yhtiön kanssa torjumaan Sammon operaatiota, jonka perusteella Sampo ja Pohjola olisi yhdistetty.

– Meillä oli joulukuussa 1999 yhteinen intressi ja tavoitteemme oli sama. Pohjolan ja Sammon yhdistymisen seurauksena Suomen vakuutusmarkkinat olisivat tulleet vaarallisen yksipuolisiksi. Se ei olisi ollut terve järjestelmä.

Mukaan lähtemiseen vaikutti myös Pohjolan ja Osuuspankkiryhmän pitkä yhteistyösuhde. Osuuspankit ovat myyneet Pohjolan vahinkovakuutustuotteita.

– Halusimme turvata sen jatkumisen. Ilmarisen päätöksellä ostaa Conventum Pohjolalle tämä yhteistyö on nyt vakavasti uhattuna.

Tanskasen mielestä Osuuspankkiryhmää ei käytetty operaatiossa hyväksi.

– Löysissä liitoissa on omat huonot puolensa, ja jokainen yritys ajaa omaa etuaan.

Henkivakuutuksistaei päästy sopuun

Tanskasen mukaan Op-ryhmälle olisi käynyt, että yhteenliittymässä olisi säilynyt kaksi henkivakuutusyhtiötä: Op-ryhmän Aurum ja Suomi-yhtiö.

Hänen mukaansa näytti siltä, ettei Suomi-yhtiö ollut tästä vaihtoehdosta kiinnostunut.Yhteistyö kaatui Tanskasen mukaan henkivakuutustoiminnan tulevaisuuden arvioille.

– Minä ajattelen niin, että Suomi-yhtiö perusti oman tulevaisuudenuskonsa omaan menneisyytensä. Se on ollut kiistattomasti merkittävä tekijä, ja se uskoo edelleen olevansa sitä. Me arvioimme, että henkivakuutusten myynnistä on tullut pankkibisnestä. Se näkyy muun muassa siinä, että Merita on selkeä markkinajohtaja ja meidän markkinaosuutemme on selkeästi noussut.

– Meidän arviomme perustuu viimeaikaiseen kehitykseen eikä mihinkään satavuotiseen historiaan. Tulevaisuus näyttää, kumpi oli enemmän oikeassa.

Lisää aiheesta:

Taloussanomat.fi

– Uusi Pohjola ei ole merkittävätekijä finanssimarkkinoilla

Tuoreimmat osastosta