200109439 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Viimeinen naula toimitusjohtajan arkkuun?

Julkaistu: 28.10.2001 23:47

Kun viimeisen naulan kanta kolahtaa arkun kanteen, peli on pelattu. Jäljellä on vain siirtokuljetus. Näin se on nähtävä myös liike-elämässä. Soneran toimitusjohtaja Kaj-Erik Relander sulki itse oman tiensä. Viimeisenä tekonaan hän huolehti, ettei Sonera Plazan toimitusjohtajasta Harri Hollménista tule hänen seuraajaansa. Hollménin eropaperit allekirjoitettiin torstaina, ja lauantaina Rellu ilmoitti omasta erostaan Soneran hallituksen puheenjohtajalle Tapio Hintikalle.

Metsä-Serlan eli nykyisen M-realin toimitusjohtajan Jorma Vaajoen viimeinen naula on myös lyöty. Hän allekirjoitti asemansa puolesta yhtiön osakeantiesitteen viime maaliskuussa. Tekstin mukaan ?yhtiön kaikkien tuoteryhmien kysyntä ja hintataso on kehittynyt viime aikoina myönteisesti?. Viime viikolla M-real antoi vakavan tulosvaroituksen, koska ?kysyntä on pysähtynyt kuin seinään?.

Vaajoella ei ole ollut viimekäden tietoa sen enempää myynnin hyvästä kehittymisestä kuin sen loppumisestakaan, sillä hän on ollut syrjässä ja hyllytettynä yhtiön johdosta vuoden päivät.

Todellista valtaa käyttää varatoimitusjohtaja Veli-Matti Mynttinen, joka tuntee niin kysynnän kuin tarjonnankin muutokset. Vaajoki hyllytettiin, koska hän ei taipunut pellervolaiseen ja MTK:laiseen komentoon. Autoteollisuudessa ja investointitavaroiden markkinoinnissa kannuksensa ansainnut johtaja ei suostunut käsinukeksi. Hän luuli, että itsenäisyys olisi toivottava piirre myös metsäyhtiön johdossa. Vaajoki erehtyi. MTK:n ratkaisuna oli leimata mies ja jättää kirves puun juureen odottamaan lopullista kaatamista.

Vaajokea ei heitetty aikaisemmin ulos talosta mediakohun ja kalliiden irtisanomisehtojen vuoksi. Nyt erottamiseen tarjoutuu käytännölliset perustelut. Osakeannin ajoitus ja ennen muuta vääriksi osoittautuneet ennusteet M-realin tuloskehityksestä ovat saaneet sijoittajat takajaloilleen.

Julkisuuskohu tulee olemaan suuri, sillä parhaillaan on meneillään myös M-realin pääomistajan Metsäliitto-yhtymän joukkovelkakirjalainan myynti. Markkinoilta kootaan siis rahaa yhtiöön, jonka toimintaedellytykset ovat täysin muuttuneet.

Laskevien kurssien myötä markkinoiden tunnelma on hyytävän verenhimoinen. Pettyneet sijoittajat haluavat nähdä epäonnistuneiden johtajien päät vadilla. Siksi MTK on nyt valmis ?taipumaan markkinoiden paineessa? ja kohottamaan kirveensä Vaajoen kaatamiseksi. Vaajoen omasta suusta voidaan poimia myös luottamuspulan perusteet. Hän on ilmoittanut vastaavansa M-realin strategisesta johtamisesta ja sijoittajasuhteista. Vaikka tämä kaikki on ollut vain tahroja paperilla, nyt ne ovat käyttökelpoisia perusteita.

?Jonkun on vastattava M-realin vääristä ennusteista. Vaajoki kelpaa siihen hyvin. Samalla myös yhtiön muodolliseen johtoon voidaan istuttaa pellervolaisen kasvatuksen sisäistänyt mies?, sanoo MTK:lainen perhetuttuni, joka usein istuu yritysjohtajamieheni kanssa saunan lauteilla.

Amerikkalainen pankkiirituttuni neuvoo terästämään kuuloa sitä enemmän, mitä korkeammalle organisaatiossa ylenee. Kun korvissa kaikuu koputus, on syytä varmistaa, pyrkiikö joku sisään vai naulataanko oveasi kiinni.

Nimimerkki on markkinatietolähde.

Tuoreimmat osastosta