2001012997 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Veronkevennykset ovat tervetulleita

Julkaistu: 30.10.2001 5:56

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) sanoi sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla, että tuloveroja on mahdollista alentaa vielä tämän vaalikauden aikana enemmän kuin hallitusohjelmassa on sovittu. Pääministerin mukaan lisäkevennysten edellytyksenä on, että ne edistävät työllisyyttä.

Lipposen mukaan kevennykset ovat mahdollisia, koska maan talous on hyvällä mallilla. Lisäksi veronkevennyksiä tarvitaan lisäämään kotimaista kulutusta. Vaikka talouden kasvulukuja on reivattu alaspäin ja monet yritykset, muun muassa Nokia, ovat antaneet tulosvaroituksia, eivät nämä Lipposen mukaan vielä merkitse uhkaa Suomen talouskehitykselle. Hän viittasi arvioihin, joiden mukaan Suomen talous on paremmassa kunnossa kuin koskaan.

Vaikka veronkevennykset antavat kansalaisille mahdollisuuden lisätä kotimaista kulutusta, on tässäkin tapauksessa kolikolla myös toinen puoli. Valtion ylijäämien käyttäminen tuloverojen keventämiseen merkitsee sitä, ettei valtiolla ja kunnilla ole jatkossa varaa lisätä menojaan yhtä paljon kuin nyt saatetaan kuvitella. Vaikka pääministerin mukaan yritysten tuloskunnon heikkeneminen ei vielä uhkaa talouskehitystä, uhkaa se valtion ja kuntien saamaa yhteisöverokertymää. Monien asiantuntijoiden mukaan kunnat ja valtio ovat nyt liian riippuvaisia suhdanteiden mukaan nopeasti muuttuvista verokertymistä.

Kaikesta huolimatta pääministerin väläyttämät tuloverojen lisäkevennykset ovat suhdannepoliittisesti hyvinkin kannatettavia.

Esimerkiksi Yhdysvallat ja Saksa ovat jo tehneet tällaiset päätökset ja pyrkivät veronkevennysten kautta lisäämään kotimaista kulutustaan. Vaikka pääministeri pitää Suomen taloudellista tilannetta poikkeuksellisen hyvänä, hän muistuttaa aivan oikein, ettei Suomi ole erillinen saareke maailmantaloudessa. Kasvun hidastumiseen on syytä varautua täälläkin niillä keinoilla, joita on käytettävissä.

Tuoreimmat osastosta