Keskuspankkien pulma - ei merkkejä käänteestä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuin kuollutta hevosta piiskaisi

Yhdysvaltain talouden kymmenen kuukautta kestänyt kasvun hidastuminen jatkuu yhä. Keskuspankin suhdannekatsauksessa arvioidaan, että suurimmassa osassa maata huhti-toukokuussa tilanne ?ei ole parantunut? tai se on ?huonontumassa?.

18.6.2001 10:41

Kahdeksan kertaa vuodessa julkaistava Beige Book on keskuspankki Fedin perusaineistoa, kun se linjaa rahapolitiikkaansa. Ohjauskoroista päättävän avomarkkinakomitean on määrä kokoontua seuraavan kerran 27. kesäkuuta.

Keskuspankin varapääjohtajaksi nimitettävä Roger Fergusson arvioi kongressin kuulemistilaisuudessa, että pitkän aikavälin näkymät ovat myönteisiä, mutta lähiajat taantuminen jatkuu. Pitkien korkojen viimeaikainen nousu markkinoilla on hänen mukaansa ennenaikaista optimismia.

Valkokaulusväen laskukausi

Viime kesän työvoimapulasta ei ole enää merkkejä. Teknologiayrityksistä on työnnetty väkeä ulos, niin että irtisanottujen on katsauksen mukaan vaikea löytää uutta työpaikkaa useissa osissa Yhdysvaltoja.

Työvoimatilastojen mukaan Yhdysvaltain työttömyysaste on noussut 4,4 prosenttiin ja työllisten määrä on vähentynyt 700 000 henkilöllä tänä vuonna. Puolet uusista työttömistä on korkeakoulutettua väkeä pääosin teknologiayrityksistä.

Hyvin koulutetun teknoväen kasvavat työttömyysluvut eivät ole yllätys, vaan suoraa seurausta pääomasijoittajien käyttäytymisestä.

Pääomasijoittajat pumppasivat yrityksiin Yhdysvalloissa yli 100 miljardia dollaria vuonna 2000. Tänä vuonna summa jäänee 45 miljardiin dollariin. Etenkin aloittelevissa teknoyrityksissä suurin osa sijoitusrahoista menee suoraan palkkojen maksuun. Kun 60 miljardia jää tulematta, häviää 300 000 työpaikkaa olettaen, että puolet summasta käytetään työvoimakuluihin ja palkka ja muut kulut ovat 100 000 dollaria työntekijää kohti.

Ei juuri mitään myönteisiä merkkejä

Suhdannekuva on huonontunut verrattuna edelliseen katsaukseen. Toukokuun alun katsauksessa arvioitiin, että vähittäiskauppa ja rahoitusala sekä eräät muut alat piristyvät. Nyt ei ole enää makupaloja tarjolla, vaan vain energia- ja asuntomarkkinoilla on enää jotakin vetoa.

Kotitalouksien kulutusinto on hävinnyt, kun tulosvaroitukset, irtisanomiset ja osakekurssien lasku ovat murentaneet tunteen vaurauden kasvusta.

Yhdysvaltain kauppaministeriön mukaan tuoreet luvut kertovat syventyvästä heikkoudesta. Huhtikuussa vähittäiskauppa kasvoi puolellatoista prosentilla, mutta toukokuussa kauppa ei enää käynyt. Kauppiailla alkavat kämmenet hiota, sillä edessä on kesän kaupankäynti, josta näillä viitteillä tulee paljon huonompi tulos kuin viime kesänä.

Kauppiaat myyvät maitoa, olutta ja savukkeita pienemmissä pakkauksissa, jotta kauppa ei kokonaan loppuisi.

Kun hyvin koulutetut ansaitsevat puolet henkilökohtaisista tuloista, irtisanomisten jälkeen kulutus supistuu väistämättä. Piika-indeksi, kotiapua haluavien määrä, on pudonnut alimmilleen sitten vuoden 1993.

Vaikeuksissa ovat muutkin kuin työpaikkansa menettäneet. Kulutusluottojen kysyntä on hidastunut. Vähittäiskaupan kasvu on tyrehtynyt. Autoja ei osteta. Amerikkalaisten kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista velkojen hoitoon menee 15 prosenttia, joka on enemmän kuin taantuman alussa 1990.

Euroopan keskuspankki alentaa

Euroopassa kasvuennusteita rukataan alaspäin, kun Yhdysvaltain vaikea tilanne on yhä selvemmin esillä. Vielä vuodenvaihteessa Yhdysvaltain vaikeuksien arvioitiin vaikuttavan Euroopassa vain rajoitetusti, mutta nyt euroalueen talouden kasvuennuste on pudotettu 2,2 ja 2,8 prosentin välille vuodelle 2001.

Puoli vuotta sitten uskottiin lähes neljän prosentin kasvuun.

Analyytikkoarvioiden mukaan myös Euroopan keskuspankin on jatkettava ohjauskoron alentamista. Mutta auttaako se? Yhdysvaltain esimerkki viittaa siihen, että vaikka viisi melko perättäistä koronalennusta ovat olleet välttämättömiä, niin eivät silti riittävä ehto, jotta talous pääsisi takaisin reippaan kasvun uralle.

Vielä viime syksynä Yhdysvalloissa uskottiin, ettei tulossa ole "hard landing", vaan jotakin keveää ja sulavaa, jolle voidaan vuosikymmenen kestäneen nousun jälkeen taputtaa kuin hyvän seuramatkan päätteeksi. Kukaan ei enää kyseenalaista, etteikö Yhdysvallat olisi laskeutumassa niin, että renkaat paukkuvat.

Kun Euroopan kasvuennustetta pudotetaan lähes neljästä reilusti alle kolmen prosentin voidaan puhua pehmeästä laskusta. Mutta entä, kun EKP uuden ennusteen jälkeen ensiarvioissa veikataan, että tosiasiassa kasvu jää kahteen prosenttiin?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?