200105458 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kesää odotetaan syrahia lasissa

30.10.2001 6:03

Nyt pitäisi jo olla lämmin kesä ja valkoviinien ja kuohuviinien kulutus nousussa juhannusta odotellessa. Viime viikkojen viileät ilmat ovat kuitenkin saaneet epäilemään koko kesän ajatusta, ja ainakin allekirjoittaneella juomavalinnat menevät helposti syksyiseen suuntaan. Kesän lämpöä saa nimittäin helposti viinistä, varsinkin maukkaista ja voimakkaista syrah-viineistä.

Syrah on eniten aurinkoa ja lämpöä vaativa rypälelajike. Se viihtyy erinomaisesti tunnetuimmalla ranskalaisella Rhônen alueella, vaikka sielläkin viileänä vuonna saattaa tuottaa viinejä, joiden maku jää ohueksi ja karvaaksi.

Toinen tärkeä syrahin alue on Australia, joka tuottaa erittäin maukkaita ja suuria viinejä. Viinit ovat siellä ja muualla Euroopan ulkopuolella shiraz-nimisiä.

Syrahin/shirazin rypäleet ovat aika pieniä, joten viiniin tulee helposti paljon tanniinia rypäleiden kuorista. Muuten viinit maistuvat mausteisilta, joskus mintunlehdiltä ja voimakkaalta vadelmalta. Alkoholia on yleensä runsaasti, ja suutuntuma on täyteläinen. Erityisesti australialaiset saavat shiraz-viineihin paljon hedelmää, happoisuutta ja tammisuutta. Tammi sopii erinomaisesti paitsi makuun myös pitkään kypsytykseen, mistä parhaimmat viinit sekä Rhônesta ja Australiasta ovat tunnettuja.

Myös muut lämpimän alueen viinimaat tuottavat shirazeja. Lajike on saanut mainetta muun muassa Etelä-Afrikassa. La Motten viinitila Franschhoekin alueella on yksi tunnettuja shirazin tuottajia. Suomessa on samalta tuottajalta ollut myynnissä Millenium-niminen bordeaux-sekoitus.

Mielenkiintoinen eteläafrikkalainen ilmiö on viileiden alueiden ja lämpimien alueiden rypäleiden viljely samalla tilalla. Niinpä La Mottessakin Cabernet Sauvignon ja Syrah viihtyvät mainiosti vierekkäin.

La Motte Shiraz 1996 (Alkon nro 5396, hinta 75,00 mk) on saanut hieman enemmän ranskalaista leimaa kuin edeltävät vuosikerrat, koska se on käynyt viileämmässä. Kypsytykseen on käytetty enimmäkseen ranskalaista tammea.

Viini on väriltään punainen, reunoilta aavistuksen tiilenpunaan vivahtava osoittaen hieman kehitystä. Väri ei ole ylitsevuotavan kylläinen, vaan kohtuullisen intensiivinen. Viinin tuoksu on runsas ja miellyttävä: mausteisuutta ja tervaa hyvän ja runsaan marjaisuuden kera. Tuoksukin on jo mukavasti kehittynyt pitäen silti hyvän raikkauden esillä.

Maku on yllättävän eurooppalainen. Keskitäyteläinen, mausteinen ja syvän marjainen hedelmäisyys ovat hyvin elegantissa paketissa. Jälkimaku on maukas ja pitkä, viiniin tanniinit ovat jo hieman kypsyneet ja hapokkuus on vielä voimakas. Viini on nyt hyvin juotava ja säilynee kymmenisen vuotta helposti, paksu hedelmäisyys ja runsas happoisuus ovat tästä takeena.

Enemmän kuriositeetti on sisilialainen syrah. Rypälelajike kyllä viihtyy karussa ja lämpimässä ilmastossa, mutta syrah on täällä muuten vieraalla maaperällä ja tuotanto on vähäistä. Inycon Syrah 1999 Alkon nro 5445, hinta 56,90 mk) on kauttaaltaan keskirunsaan punainen osoittaen nuorehkon viinin olemusta. Tuoksu on hyvin marjainen ja toisaalta tervapastilleja muistuttava. Maussa tuntuu mustikkamainen marja sekä terva, jälkimmäinen erityisesti loppupuolella. Hyvä happoisuus tekee viinistä ryhdikkään, kuitenkin siinä on notkea ja pehmeä maku, jota tukee aika runsas jäännössokerin määrä. Keskitäyteläinen, maukas ja helposti juotava, runsaan makuinen kokonaisuus.

Nämä viileään kesäiltaan sopivat punaviinit ovat tietysti runsaiden makujensa kanssa ennen kaikkea lihan ja makkaran seuralaisia, mutta varsinkin Inycon 1999 pehmeänä viininä voisi olla maukas myös voimakkaasti savustetun kalan kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?