200108737 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Analyytikko läksyttää Keskon johtoa

Julkaistu: 30.10.2001 6:05

Handelsbankenin analyytikko Karita Meling kyseenalaistaa Keskon selitykset rakenneuudistusten suuresta vaikutuksesta myynnin epäsuotuisaan kehitykseen.

– Uudistuksiahan on käsittääkseni meneillään joka yrityksessä kaiken aikaa, Meling sanoo.

Keskolle Meling suosittaa konseptien uusimista ja selkeää profiloitumista. Kauppapaikkoja pitäisi löytää myös muualta kuin asutuksen laitamilta.

– S-ryhmällä on S-market ja Prisma, ei mitään yhden ja monen s:n ketjuja. Toisaalta S-ryhmä kontrolloi sekä jakelua että myyntiä toisin kuin Kesko, joka kontrolloi ainoastaan jakelua.

Syytä huonoihin myyntilukuihin Meling ei laittaisi ainakaan yksin Keskon johdon piikkiin.

– Pääjohtaja Matti Honkala saa nyt syyt niskoilleen, mutta tuskin kukaan olisi hoitanut asioita häntä paremmin. On vaikea sovittaa 1 600 K-kauppiaan ja tukkukaupan mielipiteitä yhteen. Ketju-uudistuksen yhteydessä huomasi, kuinka suuri hajonta konsernin ja sen sidosryhmien intresseissä on.

Enemmän Melingiä huolestuttaa konsernin johdon asenne kaiken kaikkiaan. – Keskon johtohan ei ole lainkaan huolissaan tapahtuvasta kehityksestä, vaikka sijoittajat varmasti toivovat pääomalleen tuottoa. Asiat pitäisi hoitaa tehokkaammin, Meling toteaa.

Tuoreimmat osastosta