200104337 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Telehallintokeskus arvioi puhelujenhalpenevan jopa viidenneksen

Julkaistu: 28.10.2001 21:17

Ylijohtaja Rauni Hagman toivoo teleoperaattoreiden alkavan nopeasti laskea kuluttajahintojaan

Telemarkkinoita valvova Telehallintokeskus (THK) arvioi puhelujen kuluttajahintojen laskevan lähitulevaisuudessa keskimäärin jopa 20 prosenttia.

Telehallintokeskuksen ylijohtajan Rauni Hagmanin mukaan varsinkin kännykkäpuhelujen taksoissa on reippaasti laskuvaraa. Lankapuheluissa muutosvara on pienempi.

Kuluttajahintojen arvioitu halpeneminen liittyy THK:n tänä vuonna antamiin päätöksiin, jotka velvoittavat operaattoreita laskemaan merkittävästi niin sanottuja yhteenliittämismaksujaan. Puhelinverkon omistava operaattori perii näitä maksuja muilta operaattoreilta verkon käytöstä.

– Kuluttajahintojen on mahdollisuus tippua parikymmentä prosenttia, jos maksumuutokset viedään suoraan loppuasiakkaille. Olen varma, että varsinkin mobiilipuolella hinnat laskevat, koska uusilla operaattoritulokkailla on halua saada lisää markkinoita hintakilpailulla. Kiinteän verkon markkinoillakin on ollut uusia yrityksiä, jotka aika kuuluvalla äänellä ovat valittaneet paikallisverkkojen hinnoittelusta, sanoo Hagman.

Hän uskoo, että puheluhinnat alkavat nyt halventua nopeasti.

– Tiedän, että neuvotteluja operaattoreiden kesken on jo käyty, ja toivon, että hintojen muutoksia alkaa tapahtua jo lähiaikoina, Hagman sanoo.

THK:lta tiukat määräyksetoperaattoreiden hinnoitteluun

Telehallintokeskuksen mielestä verkko-operaattoreiden lankaverkoista ja etenkin matkapuhelinverkoista perimät yhteenliittämismaksut ovat nykyisin selvästi liian korkeita.

Lain mukaan operaattoreiden olisi telekilpailun varmistamiseksi annettava verkkonsa muiden käyttöön kohtuullista korvausta vastaan.

THK antoi alkuvuodesta Elisa Communicationsille määräyksen laskea yhtiön lankaverkoista perimiä maksuja, ja keväällä Elisa ilmoittikin laskevansa hintojaan noin 20 prosenttia.

Huhtikuun lopulla THK velvoitti puolestaan Soneran laskemaan matkapuhelinverkkonsa maksuja ?useita kymmeniä prosentteja?. Sonera valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen, mutta maksujen alentamisesta yritetään vielä löytää neuvottelutulos.

Telehallintokeskus tutkii parhaillaan myös Radiolinjan ja alueellisten operaattoreiden hinnoittelua.

Kuluttajahintoihin laskuvaraa on syntymässä melkoisesti, sillä enimmillään yhteenliittämismaksu voi olla useita kymmeniä prosentteja kuluttajan maksamasta minuuttitaksasta.

Kun verkkomaksut halpenevat, viime vuosina markkinoille tulleet uudet operaattorit voivat ryhtyä nykyistä hanakammin kilpailemaan hinnoilla. Uudet operaattorit eivät rakenna laajasti omia verkkoja, vaan käyttävät muiden verkkoja ja ovat näin tiukasti sidoksissa verkko-operaattorien yhteenliittämismaksuihin. Alun perin maksuista valitti THK:lle Suomeen rantautunut ruotsalaistaustainen Telia.

Lisää aiheesta:

Uutiset, sivu 10

– Teleyhtiöt jarruttavat

paikalliskilpailua

Taloussanomat.fi

– Odotettavissa vielä

tiukkaa vääntöä hinnoista

Tuoreimmat osastosta