Stonesoft laskussa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pörssi jatkaa laskuaan

Julkaistu: 14.6.2001 15:58

Pörssin eilinen nousu osoittautui hyvin lyhytaikaiseksi. Tuntuu siltä kuin markkinat vasta tänään tajuaisivat Nokian tulosvaroituksen merkityksen: taantuma on leivnnyt Eurooppaan. Eivätkä EKP:n tämänpäiväiset kommentit yhtään parantaneet tilannetta.

Itse asiassa myönteisiä indikaattoreita ei löydy kuin Suomen Pankin arvioista, joiden mukaan talous lähtee toisella vuosipuoliskolla nousuun. Tämänkin uskon perustoja voisi kysellä, koska mitään selkeää syytä, miksi tilanne muuttuisi, ei ole näkyvissä.

Paitsi tietysti se, että kaikki toivoisivat kasvun lähtevän jälleen nousuun.

Tässäkin tietysti pitää muista se, että reaalitalous on eri asia kuin pörssikurssit - ainakin osittain. Niinpä pörssikurssien nousu alkoi nyt aiemmin kuin reaalitalouden muutos myönteiseen. Tämä viestii tietysti sitä, että pörssissä eletään mielikuvien maailmassa ja reaalitaloudessa puolestaan kytkentä asiakkaisiin ja rahan liikeisiin on yrityksen toiminnan kannalta olennainen asia.

Muutama lähiviikko kertoo paljon siitä, mihin ollaan menossa. Mikäli yritysten osavuosikatsauksista tulee odotettua huonompia, ollaan taantumassa jo tosi syvällä, koska yleinen mantrahan oli, että toisella neljänneksellä menee jo paremmin...

Nokia määräsi tänäänkin pörssin suunnan miltei viiden prosentin laskuvauhdilla. Osakkeen hinta on laskenut noin 26,7 euroon, kun se vielä joku viikko sitten kolkutteli 40 euroa. Nokiaa on tänään arvosteltu mm. epämääräisestä viestinnästä: analyytikot ovat purkaneet katkeruuttaan, kun heidät yllätettiin. Toisaalta Nokia on kritiikin ansainnut. Vielä jokin aika sitten se kehua retosteli tulevalla.

Kokemus ehkä opettaa Nokian poikiakin.

Pörssiosakkeiden yleissuunta oli kuitenkin tänään selkeä: alaspäin. M-Realin eilinen tulosvaroitus piti metsääkin pinteessä vielä tänäänkin.

Isoja teknoputoajia olivat tänään Perlos miinus seitsemällä ja Perlos kymmenellä prosentilla.

Talentumin lehtien vaikeudet eivät vielä tätä kirjoitettaessa ehtineet heijastella sen kurssiin; laskua oli vasta prosentin verran.

Hex Yleisindeksi laski tänään aika rankkaa vauhtia, eli -3,93 prosenttia noin kello 15.45 8426 pisteeseen.

Tuoreimmat osastosta