2001011891 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Miksi pankkiautomaatteihin ei saada 10 euron seteleitä?

30.10.2001 6:31

Suomalaisista pankkiautomaateista alkaa ensi vuoden alussa tipahdella 20 ja 50 euron seteleitä. Pienemmät eli 10 euron setelit tulevat liikenteeseen kauppojen kautta vaihtorahoina, samoin kuin kolikotkin.

Tilanne on herättänyt huolta Kaupan Keskusliitossa, koska pienemmän käteisrahan kulkeutuminen kuluttajien käsiin kasautuu näin yksinomaan kauppiaiden kontolle. Eurojen etukäteiskuljetukset kauppoihin ovat olleet epäselviä ja ainakin osa kaupoista joutuu näillä näkymin vuoden 2002 alkuviikkoina käyttämään vaihtorahana sekä markkoja että euroja. Tämä hidastaa asiointia ja synnyttää jonoja, kauppiaat pelkäävät. Kaikkien kuluttajien asioiminen yksinomaan 20 ja 50 euron seteleillä pahentaa tilannetta entisestään, muistuttaa Kaupan Keskusliiton puheenjohtaja Jere Lehti. Hänen mukaansa kaupalle olisi vaihtorahatilanteen helpottamiseksi välttämätöntä, että kuluttajat saisivat pankkiautomaateista myös 10 euron seteleitä. Näin tapahtuu hänen mukaansa pääsääntöisesti myös muissa Emu-maissa.

Miksi 10 euron seteleitä ei Suomessa voi nostaa pankkiautomaateista, Automatia Pankkiautomaatit Oy:n markkinointipäällikkö Jyri Marviala?

– Perimmäinen syy on se, että pankkiautomaattien käyttöaste on Suomessa Euroopan huipputasoa. Meillä 85 prosenttia ihmisten käteisvaroista liikkuu pankkiautomaattien kautta. Kassakaappien kapasiteetti ei siksi riitä 10 eurojen tarjoamiseen varsinkaan ensi vuoden alussa, jolloin kaikki automaatit pitää saada eurokuntoon kahden viikon kuluessa. Emme yksinkertaisesti ehdi juosta täyttämässä kassakaappeja. Pienempien rahojenhan on tarkoitus kulkeutua kuluttajille kauppojen kautta.

Kaupan Keskusliiton mukaan heillä on edessään aivan sama ongelma: kapasiteetti ja vaihtorahavarannot eivät tule riittämään euromylläkän alussa. Onko Automatia keskustellut asiasta kaupan edustajien kanssa?

– Kyllä keskustelut on käyty. Lähdemme siitä, että 20 ja 50 euron setelit tulevat olemaan suosituimmat käyttösetelit ja niitä saa myös automaateista. 20 setelihän on lähinnä sataa markkaa ja 50 euron seteli noin 300 markkaa. On arvioitu, että se on suunnilleen perheen viikonlopun ruokaostosten verran ja siitä tulee siksi yleinen käyttöraha.

– Sinänsä tilanteessa ei ole isoa ihmetystä, sillä nykyisiäkin 50 markan seteleitä ollaan poistamassa. Syy on sama kuin eurojenkin kohdalla eli resurssien puute. Keskimääräinen kertaotto on nykyään jo 400 markkaa. Siinä pitäisi olla kaksinkertainen määrä seteleitä kaapissa, jos käytettäisiin 10 euron seteleitä.

Saako 10 euron seteleitä pankkiautomaateista myöhemmin kun pahin alkukiire euron käyttöönotossa on ohi?

– Ei. Periaatepäätös on se, että automaatteihin tulee vain 20 ja 50 euron seteleitä. Pienempiä seteleitä ei haluta ryhtyä ripottelemaan joihinkin suurten paikkakuntien automaatteihin, vaikka resursseja saattaisin löytyäkin. Se olisi vähän kuin kiusantekoa haja-asutusalueiden asiakkaille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?