Internet-ilmoittelu kasvussa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Scandinavia Online myynnissä?

Julkaistu: 6.6.2001 15:08

Ruotsalainen Ekonomi24 hehkuttelee Scandinavia Onlinen mahdollisella myynnillä. Lehden tietojen mukaan tänään keskiviikkona vapautuvat suuromistajien osakkeet myyntiin ja ostajakandidaattina pidetään Yahoota.

Scandinavia Online tunnetaan Ruotsissa jättiportaali Passagesta. Sen omistajia ovat mm. Schibstedt suurimpana 35 prosentin osuudella sekä kilpakumppanit ruotsalainen Telia 25:llä ja norjalainen Telenor 17 prosentilla.

Tosin SOLin arvo on tippunut aika reippaasti pahimman hypen haihduttua. Kalleimmillaan sen osakekanta oli kahdeksan miljardin kruunun arvoinen kun se nyt on laskenut samanarvoiseksi kuin mitä sillä on kassassa rahaa, eli noin 450 miljoonaan kruunuun.

Yrityksen osakkeiden arvo on myös tasaisesti laskenut sen mukaan mitä sillä on ollut pääomaa syötävänä.

Eräs analyytikko uskoo, että joku kolmesta suuromistajasta tulee myymään osakkeensa alhaisesta hinnasta huolimatta. Kyse on tietysti paljon myös siitä, millaiset preemiot kaupassa on myyjälle luvassa.

Telia ja Telenor eivät kuitenkaan ole ainakaan antamiensa haastattelujen pohjalta myymässä osuuksiaan, vaan pitävät niitä taloudellisina sijoituksina. Eikä arkkivihoillisia kuulemma häiritse sekään, että kilpailija omistaa samaa yritystä, vaan mm. Telenorin viestintäpäällikkö Dag Melgaard kertoo, että Telenor omistaa useita yrityksiä yhdessä kilpailijoidensa kanssa, eikä siinä kuulemma ole mitään ihmeellistä.

Yahoon huhutaan olevan kiinnostunut SOLista, koska se antaisi sille johtavan portaaliaseman Pohjolassa. SOL on suurin Ruotsissa ja Norjassa, kakkonen Tanskassa ja vasta nelonen Suomessa. Yahoo puolestaan ei ole onnistunut saamaan jalansijaa Pohjoismaissa.

Sinänsä SOLin toiminta voi itsessäänkin jatkua pitkäänkin, koska sen kassassa riittää nykyrakenteella rahaa vielä muutamiksi vuosiksi. Myös internet-ilmoittelun arvo kasvaa jatkuvasti nopeammin kuin tv- ja lehti-ilmoittelu.

Lisäksi yrityksellä on 3,4 miljoonaa käyttäjää Pohjoismaissa ja jos se onnistuu etabloitumaan mobiiliportaalimaailmaan saa se tuloja SMS:stä ja muista mobiilitulolähteistä.

Tuoreimmat osastosta