200106942 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Miksi Ruotsi-esitteiden tulo kestää kuukauden ?

Julkaistu: 30.10.2001 6:42

Lomien alla käytiin kotonamme maaottelua Ruotsi–Tanska. Ruotsista innostunut aviomies aikoi lomailla länsinaapurissa, mutta vaimo halusi Tanskaan.

Kamppailuun varustauduttiin turistikohde-esittelyin, reittiselvityksin ja aikatauluin. Ovela mies tilasi tukun esitteitä Ruotsin Matkailuneuvostosta ja jäi odottamaan.

Vaimo matki ja tilasi Tanska-paketin, joka napsahti laatikkoon kolmen päivän kuluttua. Värikkäät Tanskan kartat ja esiteniput vakuuttivat myös perheen lapsijäsenet: vaimo vei voiton.

Miestä eivät lohduta edes viime viikolla, noin kuukauden jälkeen tilaamisesta, saadut Ruotsi-esitteet.

Miten kauan esitteiden lähettäminen kestää, projektivastaava Jari Suvanto Ruotsin Matkailuneuvostosta?

– Tavoitteena on, että postitse tehty esitetilaus rekisteröidään päivässä ja materiaali kootaan, kuoritetaan ja postitetaan päivässä. Postituspalvelumme toimii ulkopuolisessa jakeluyhtiössä Ruotsissa. Palvelutavoitteen kahden päivän lisäksi on siis varattava aikaa tilauksen ja esitelähetyksen kulkuun postissa, noin 1–2 päivää suuntaansa. Esitteiden pitäisi olla noin viikossa perillä.

Miksi lähetys on viivästynyt?

– Asiakastietokanta- ja postitusjärjestelmämme on uusittu talven aikana. Kaikki tilaukset Suomesta, Norjasta ja Tanskasta on käsitelty uudessa järjestelmässä: käyttöönotossa on ollut alkukankeutta. Ruotsin yleisesitteen yhtäaikainen jakelu Suomessa, Norjassa ja Tanskassa aiheutti tilauspiikin, johon jakeluyhtiössä ei pystytty heti reagoimaan. Lisänä on ollut myös teknisiä ongelmia.

Ovatko esitteet tärkeä väline Ruotsin markkinoinnissa?

– Tietenkin ne ovat. Matkakohteeseen tutustuminen jo etukäteen kiinnostaa matkailijoita. Harva lähtee matkaan ottamatta kohteesta selvää etukäteen.

Onko Tanska enemmän ulkomaa kuin Ruotsi?

–Monella suomalaisella on valitettavasti hyvin arkipäiväinen käsitys Ruotsista matkailumaana, vaikka harva tuntee sen mahdollisuuksia. Useimmille Ruotsi on vain Tukholma, Gotlanti ja mahdollisesti jokin laskettelukeskus, eli naapurimaa tunnetaan vain pintapuolisesti. Ruotsilla on paljon tarjottavaa, ja sen lisäksi läheisyys on etu matka-aikaa ajatellen.

Tuoreimmat osastosta