Pientelakka pärjää ilman tukirahoja

Julkaistu:

Uudenkaupungin Työvene kalastelee EU:n julkisia hankintoja

Puolitoista vuosikymmentä veneitä ja pieniä laivoja rakentanut Uudenkaupungin Työvene on löytänyt ankarasti kilpaillulta alalta oman asiakaskuntansa ja toimintatapansa. Tuotanto perustuu lähinnä viranomaiskäyttöön tuleviin yksilöllisiin sarjatuotteisiin.

Alumiini- ja teräsaluksiin erikoistunut yritys rakentaa tuotteita losseista kuttereihin niin vesialueiden valvontaan kuin tutkimustarkoituksiin. Toimitusjohtaja Harri Putro kertoo Työveneen naaraavan erityisesti EU-alueen julkisia hankintoja. Tarjoajia näihin hankintoihin riittää sekä kotimaassa että ulkomailla.

– Kun kilpailijoita on jokaisessa hankkeessa vähintään kymmenen, ei kaikkea voi saada. Vahvuutenamme on kädentaito ja sen ansiota oleva viimeistelty laatu, Putro arvioi.

Rahoitusosaamineniso osa bisnestä

Telakkateollisuus on pienissäkin puitteissa pääomia sitova ala, jolla tekninen tuoteosaaminen luo vankan perustan. Tämän lisäksi tarvitaan hyvää rahoitusosaamista. Hankkeet ovat kalliita ja sisältävät runsaasti erilaisia etumaksuja, joille on annettava julkisia vakuuksia.

– Olemme vahvistaneet tuloksella omaa tasettamme pitkäjännitteisesti. Pyrkimyksenä on ollut osoittaa uskottavuutta rahoittajille; haluamme olla liiketoiminnassa mukana myös tulevaisuudessa, linjaa toimitusjohtaja Putro yrityksen strategiaa.

Tähän saakka se onkin osoittanut toimivuutensa. Uudenkaupungin Työvene on rakentanut jo 129 alusta – ja vieläpä kannattavasti ilman tukia. Telakkatukea yritys ei ole koskaan havitellut, eikä siitä pientelakalle olisi ollut apuakaan. Tuen piirissähän ovat olleet vain yli 60 miljoonan markan arvoiset toimitukset.

Markkinatlaajentumassa

Työveneen tärkein markkina-alue on Itämeren ympärysvaltiot. Uudessakaupungissa on rakennettu muun muassa jäissä kulkevia kuttereita Puolaan ja öljyntorjunta-alus Venäjälle. Vesillelaskua odottaa vedentutkimusalus Latviaan.

Uusin markkinavaltaus suuntautuu Saksaan, johon viime vuonna toimitettiin poliisivene. Näiden lisäksi asiakkaita löytyy Unkarista jaTsekistä. Kaikkiaan tuotannosta suuntautuu vientiin 40 prosenttia.Tilauskirjaa paisuttaa tällä hetkellä kaksi vartiolaivaa Rajavartiolaitokselle, joiden hankintasopimuksen arvo on noin sata miljoonaa markkaa. Nämä tilaukset takaavat telakan työllisyyden vuoteen 2004 saakka.

– Viranomaistilauksissa aluksilla on kapeat toimintasektorit. Alusten ominaisuudet ja varustus on tarkoin määritelty. Näiden vaatimusten tuntemus vahvistaa kilpailukykyämme, Putro uskoo.

Isot telakatyhteistyössä

Uudenkaupungin telakkateollisuuden juuret ulottuvat 1890-luvulle saakka. Telakan sijainti onkin oivallisesti laiva- ja veneteollisuuden ytimessä. Tämän seurauksena alan infrastruktuuri on vankka ja pitkälle kehittynyt. Harri Putron mukaan suuret telakat Turussa ja Raumalla hyödyttävät myös heitä, sillä niiden ympärille on syntynyt paljon alihankintayrityksiä ja suunnittelutoimistoja. Työvene teettää alihankintana kaikki sähkö- ja pintakäsittelytyöt.

– Muun muassa Wärtsilä on ojentanut meille isoveljen apua ja ollut mukana tarjousten tekemisessä. Se on osaltaan antanut meille uskottavuutta asiakkaiden silmissä, painottaa Putro.

Hän ottaa esimerkiksi Göteborgin kupeeseen Malöön toimitetun hybridilossin prototyypin, johon sähkömoottorit toimitti ABB. Kyseessä on ainutlaatuinen ja ympäristöystävällinen lyhyiden reittien lossi, jossa on yhdistetty sähkö- ja dieselmoottorit.

Enemmän kuin johtamansa yrityksen kannattavuudesta ja kilpailukyvystä Harri Putro on huolestunut työvoiman tarjonnasta tulevaisuudessa. Työntekijöitä on vielä nyt saatavissa, mutta lähivuosina metallialalle on tulossa satoja korvaavia työpaikkoja.

– Ongelmana on koulutus, josta on tullut bisnestä. Näyttää tärkeimmältä saada oppilaita sisään ja valtionapu täysimääräisenä. Työllistyminen on jäänyt toiselle sijalle, Putro kritisoi.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ilmalämpöpumpun ostaja visaisen pulman edessä – kauppias ja virkamies antavat täysin eri neuvon

  2. 2

   DI: Skandaali Ruotsin pörssissä – kauppiaiden epäillään manipuloineen kursseja

  3. 3

   Näin lukijat kommentoivat työttömille järjestettäviä kursseja: ”Fonttia vaihdettiin moneen kertaan ja valokuvaa ähellettiin 5 tuntia”

  4. 4

   Kommentti: Sähkö on Suomessa halpaa – kannattaako 85 euron lisälaskusta siis kitistä?

  5. 5

   Kommentti: Veikkaus valitsee hyväntekeväisyyden sijaan rahan

  6. 6

   Kiinteistönvälittäjät: Uusista osakeasunnoista on jo ylitarjontaa

  7. 7

   Jyllands-Posten: Tanskan viranomaiset haluavat Nordean oikeuteen rahanpesutapauksesta

  8. 8

   Kiinteistön­välittäjät: asunto­kaupoilla näkyy tänä vuonna voimakkaasti vanheneminen

  9. 9

   Suomessa on jo 900 000 lämpöpumppua – näitä pumppuja ostettiin eniten

  10. 10

   Oma Säästöpankki: Tulos paranee selvästi edellisvuodesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matti, 39, teki kotiinsa ison lämmitysremontin – sähkölasku ei laskenut yhtään: ”Ei se hirveästi innosta tekoihin”

  2. 2

   Ilmalämpöpumpun ostaja visaisen pulman edessä – kauppias ja virkamies antavat täysin eri neuvon

  3. 3

   Näin lukijat kommentoivat työttömille järjestettäviä kursseja: ”Fonttia vaihdettiin moneen kertaan ja valokuvaa ähellettiin 5 tuntia”

  4. 4

   MOT: Suomi maksaa työttömien valmennuksista 26 miljoonaa – kursseilla annetaan elämänohjeita

  5. 5

   Perinnönjakoon liittyy yksi suuri harhakäsitys – leski ei välttämättä peri yhtään mitään

  6. 6

   Näin sähkön hinta lähti omille teilleen – käyrä näyttää hurjan nousun

  7. 7

   Veikkaus aloittaa yt-neuvottelut – jopa 400 voi joutua irtisanotuiksi

  8. 8

   Kommentti: Sähkö on Suomessa halpaa – kannattaako 85 euron lisälaskusta siis kitistä?

  9. 9

   Havainnekuva: Merenkurkun liikenteeseen rakennetaan uusi matkustaja-autolautta – tilaa 800 matkustajalle

  10. 10

   EU kieltää muoviset kertakäyttömukit – synnyttää miljoonabisneksen Kotkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perinnönjakoon liittyy yksi suuri harhakäsitys – leski ei välttämättä peri yhtään mitään

  2. 2

   Matti, 39, teki kotiinsa ison lämmitysremontin – sähkölasku ei laskenut yhtään: ”Ei se hirveästi innosta tekoihin”

  3. 3

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  4. 4

   Li Andersson hämmästyi epäsuhtaa sähkölaskussaan: ”Sähkön osuus oli 8 euroa ja sähkönsiirto pitkälle yli 50 euroa”

  5. 5

   Osaatko sanoa, paljonko kevytmaito maksaa? Testaa 10 kysymyksellä, kuinka vieraantunut olet arjesta

  6. 6

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  7. 7

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  8. 8

   Kommentti: Palkka jopa 7 000 e/kk ja varma työ – kaikki alkoi 2,5 tunnin testistä

  9. 9

   Junatyöntekijä tuskastui: ansaitsee 15 vuoden työkokemuksella 2 000 euron palkan – ”1980-luvulla tämä oli vielä arvostettua matkatyötä”

  10. 10

   Katariina, 47, myi puutalokotinsa ja muutti vuokralle pieneen yksiöön – ”Olin asunut lähinnä keittiössä ja makuuhuoneessa”

  11. Näytä lisää