2001010762 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA:n viranomaiset epäilevätviittä maalinvalmistajaa kartellista

Julkaistu: 30.10.2001 6:50

Automaalimarkkinoita hallitsevat suuryhtiöt kiistävät sopineensa tukkuhinnoista

Yhdysvaltain oikeusministeriön antitrustiosasto on tutkinut tammikuusta lähtien maailman viiden suurimman maalinvalmistajan osallistumista automaalimarkkinat kattavaan hintakartelliin. Oikeusministeriön tutkimusten kohteeksi joutuneet amerikkalaisyhtiöt DuPont, Sherwin Williams, PPG Industries sekä saksalainen BASF ja hollantilainen Akzo Nobel hallitsevat valtaosaa autojen uusinta- ja korjauspintakäsittelyssä käytettävien maalien markkinoista.

Kaikki viisi yhtiötä ovat myöntäneet joutuneensa hintakartellitutkimusten kohteeksi, mutta kaikki yhtiöt kiistävät sopineensa yhteisestä, kilpailua rajoittavasta tukkuhintajärjestelmästä.

Washingtonissa ilmestyvän autokorjaamoalan etuja ajavan Hammer and Dolly -lehden mukaan tutkimusten kohteiksi joutuneiden viiden maalijätin edustajien väitetään tavanneen viisi vuotta sitten Euroopassa järjestetyssä kokouksessa ja sopineen yhteisistä tukkuhinnoista Yhdysvaltain isoilla automaalimarkkinoilla.

– PPG:n edustajat ovat tavanneet oikeusministeriön viranomaisia ja olemme vakuuttaneet heille toimivamme heidän kanssaan täydessä yhteistyössä. Olemme käynnistäneet myös omat tutkimuksemme, joissa ei ole ilmennyt mitään sellaista, joka viittaisi PPG.n työntekijöiden syyllistyneen laittomaan toimintaan, PPG Industries -yhtymän tiedottaja John Ruch kertoi eilen Wall Street Journal -lehdelle.

Myös EU ja Kanada tutkivat kartelliepäilyjä

Akzo-Nobelin edustaja paljasti myös Kanadan ja EU:n kilpailuviranomaisten tutkivan automaalien hintakartelliepäilyjä. Sekä BASF että Akzo-Nobel ovat olleet Yhdysvalloissa aikaisemminkin mukana hintakartellitutkimuksissa. BASF joutui vuonna 1999 maksamaan 25 miljoonan dollarin sakot osallistumisesta vitamiinivalmisteiden hintakartelliin. Akzo Nobelin kaksi tytäryhtiötä ja hollantilainen Avebe-yhtymä joutuivat vuonna 1997 maksamaan yhteensä 10 miljoonaa dollaria sakkoja myönnettyään yrittäneensä sopia erään teollisuudessa käytetyn pesuaineen tukkuhinnoista ja jakaa maailmanmarkkinat keskenään.

Presidentti George W. Bushin hallinnon on epäilty suhtautuvan kevyellä kädellä yritysfuusioiden synnyttämiin kilpailutilannemuutoksiin ja markkinaosuuskeskittymiin. Bushin oikeusministeriö on tehnyt selväksi, että se puuttuu ankarasti hintakartelleihin.

Tuoreimmat osastosta