200107702 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vastuunkantajan kesä

7.10.2001 6:29

Seurattuaan koko kevätlukukauden talousasioita tiedotusvälineistä vastuuntuntoinen suomalainen kuluttaja ymmärtää, että tänä kesänä ei ole varaa suhtautua hälläväliätyylillä maailman menoon. Vastuuntuntoinen kuluttaja on ottanut vakavasti ekonomistien suhdannevaroitukset: kaikki riippuu nyt kuluttajien käyttäytymisestä. Hän jännittää USA:n taloustilastoja kesähelteilläkin ja kantaa huolta kokonaisista toimialoista. Ennen kaikkea hän huolehtii yksityisen kulutuksen kasvusta ja kuluttajien mielialojen säilymisestä korkeina. Lyhyesti sanoen: hän on tänä kesänä vastuunkantaja.

Vastuunkantaja aloittaa tehostetun partiointinsa jo ennen lomaansa. Lounastunnillaan hän kipaisee kenkäkaupassa, mieluiten suomalaisomisteisessa. Suomalaisen kuluttajan on ryhdyttävä koreilemaan uusilla jalkineilla harva se viikko. Ostovimma ilahduttaa kysynnän laimeutta pitkään surkutellutta kenkäkauppiasparkaa.

Vastuunkantaja porhaltaa seuraavaksi autokauppaan, joka on koko alkuvuoden humissut tyhjyyttään. Automyyjä ilahtuu kovin, kun vastuunkantaja ostaa tuliterän farmarin tinkimättä hinnasta. Yhdessä sitten vielä haukutaan verottaja ja Saksanmaan käytetyt autot.

Uudella menopelillään vastuunkantaja suuntaa lomallaan tietysti kotimaan kohteisiin, nimenomaan Pohjois- ja Itä-Suomen syrjäisiin kolkkiin. Kallis bensa uhkaa jo toisena kesänä peräkkäin pitää eteläsuomalaiset ja eurooppalaiset automatkailijat poissa näiltä seuduilta.

Lomalta palattuaan kuluttajalla on taas kiire kauppaan. Farmarin perään vastuunkantaja lastaa ihkauuden digitelevision. Jos sellaista ei vielä ole myynnissä, hän ostaa digiboxin ja varaa digitelevision. Tärkeintä on, että hän on heti elokuussa valmiina katsomaan kannustavassa hengessä digilähetyksiä, jotta tv-toimittajat ja kanavajohtajat eivät surisi yleisön puutetta.

Televisiota ostaessaan vastuunkantaja kyselee myös valkoisen linjan kodinkoneiden markkinatunnelmia. Jos kesän pakastussesongin jälkeen kylmälaitteiden kysyntä uhkaa hiipua kokonaan, vastuunkantaja ryntää tuota pikaa setelinippu kourassaan kodinkonekauppaa elvyttämään.

Mikä tärkeintä, vastuunkantaja varoo hermostuttamasta markkinoita eikä pelottele muita kuluttajia.

Jos vastuuntuntoisen kuluttajan taloudellinen torjuntataistelu käy raskaaksi eli kesän elvytystyö tyhjentää lompakon, on hyvä syy lähteä hakemaan lainaa pankista. Jos pankkivirkailija on kovin apea uusien laina-asiakkaiden kaikottua, vastuunkantajan on otettava kulutusluoton sijasta iso asuntolaina, jotta sekä laina- että asuntomarkkinat saavat kaipaamansa piristysruiskeen.

Syksyn tullen vastuunkantaja voikin keskittyä taas kuulemaan talouden asiantuntijoiden uusia arvioita ja toimintaohjeita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?