2001011913 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kilpailu lentoliikenteessä kiristyy

Julkaistu: 7.10.2001 6:29

Kilpailu lentoliikenteessä on kiristynyt, ja sen odotetaan kiristyvän edelleen. Pärjätäkseen kilpailussa lentoyhtiöt hakevat uusia kumppaneita ja samalla ne haluavat kasvaa entistä suuremmiksi. Yhteispohjoismainen lentoyhtiö SAS haluaa laajentaa omat lähimarkkinansa Pohjoismaista koko Itämeren alueelle. Yhtiön kunnianhimoisena tavoitteena on nousta British Airwaysin ja Lufthansan tasolle.

Vaikka SAS ei ole vielä päättänyt, miten se aikoo toteuttaa strategiaansa kasvaa suureksi uusilla kotimarkkinoillaan, keinovalikoimasta löytyy sekä yritysostoja että erilaisia yhteistyömuotoja. SAS harkitsee muun muassa Finnairin, puolalaisen Lotin ja Baltian maiden lentoyhtiöiden ostamista.

SAS:n kiinnostus Finnairia kohtaan on ymmärrettävä, ja SAS on lisännyt toimintaansa Suomessa. Se on yhdessä Air Botnian ja Lufthansan kanssa nostanut osuuttaan Suomesta ulkomaille suuntautuvista lennoista jo 27 prosenttiin. Finnair sen sijaan ei ole pystynyt nostamaan Tukholmasta ulkomaille suuntautuvien lentojen osuuttaan, joka on noin 14 prosentista.

Finnairin ostaminen ei onnistu ilman eduskunnan suostumusta. Hallituksella on valtuutus luopua Finnairin omistuksesta 50,1 prosenttiin saakka. Lisäyksityistäminen vaatii eduskunnan päätöksen. SAS:n ostohalut ovat kuitenkin selkeä viesti yhtiön laajentumisstrategiasta.

Finnair on pärjännyt kilpailussa suhteellisen hyvin. Tulevaisuudessa tilanne saattaa muuttua, koska kilpailu kiristyy myös kotimaan lentoliikenteessä. Pärjätäkseen Finnair on hakenut yhteistyökumppaneita muista lentoyhtiöistä. Kumppanuussopimukset ovat olleet kuitenkin suhteellisen löysällä pohjalla. Siitä on esimerkkinä muun muassa se, että yhteistyö saksalaisen Lufthansan kanssa kariutui, kun Lufthansa liittoutui SAS:n kanssa.

Finnairissa joudutaan pohtimaan, tuovatko löysät yhteistyökuviot esimerkiksi British Airwaysin kanssa riittävästi etuja ja ovatko nämä sopimukset riittävän tukeva pohja yhtiön strategialle.

Finnairin omistajien ja johdon tuleekin aktiivisesti etsiä uusia visioita pärjätäkseen kilpailussa. Ilman liittoutumisia ja vahvalla pohjalla olevia yhteistyösopimuksia se voi olla vaikeaa.

Tuoreimmat osastosta