2001010039 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lisää lainaa, kiitos

Julkaistu: 7.10.2001 6:25

Euro teki hetkessä sen, mitä pankkien laina-emissioita järjestävät osastot yrittivät vuosikausia turhaan niin Suomessa kuin muuallakin Manner-Euroopassa: euro synnytti eurooppalais-yritysten hurjasti kasvavat joukkolainamarkkinat.

Yrityslainamarkkinat alkoivat kasvaa melko pian vappuviikonlopun ratkaisevien Emu-päätösten jälkeen kolme vuotta sitten. Nyt eurosta on tullut lainavaluuttana varteenotettava kilpailija maailman joukkolainamarkkinoita aikaisemmin kiistatta hallinneelle Yhdysvaltain dollarille. Alkuvuoden emissioilla mitaten dollarimarkkinat ovat enää 15 prosenttia suuremmat kuin euromarkkinat.

Kovasta kasvusta ovat vastanneet ennen muuta pelottavalla vauhdilla ja pelottavalla mittakaavalla velkaantuneet tietoliikenneyritykset. Kolmannen sukupolven matkapuhelintoimiluvat nousivat huutokaupoissa niin kalliiksi, että lainamarkkinoilla riittää nyt nieleksimistä.

Talouskasvun hidastuminen ja yritysluottojen laadun selvä heikkeneminen eivät ole ainakaan vielä säikäyttäneet uusista lainoista innostuneita eurooppalaissijoittajia. Kun salkut ovat täyttyneet tietoliikennelainoista, ja teleyhtiöt vetävät itsekin välillä henkeä, ovat sijoittajat merkinneet reilusti yli miltei jokaisen muun toimialan laina-emission.

Nykyisessä laajuudessaan eurooppalaisyritysten joukkolainamarkkinat ovat niin nuoret, että markkinoilla on vielä turvallisen rohkea tunnelma. Heikkolaatuiset ja eksoottisetkin lainat menevät kaupaksi, kun maksuhäiriöitä on vasta kirjattu muutamassa lainassa. Jos markkinamme kehittyvät edes joten kuten samaan tapaan kuin noin sata vuotta vanhemmat Yhdysvaltain yrityslainamarkkinat, katoaa auvoisa markkinarauha suunnilleen tämän vuoden kuluessa.

Viime vuosisadan alkupuolelta lähtevät luottohäiriötilastot osoittavat, että ainakin Yhdysvalloissa heikkolaatuiset yrityslainat ovat olleet herkimmillään ajautua vaikeuksiin 3-4 vuotta liikkeeseenlaskun jälkeen. Tuoreimmat havainnot viittaavat kriisi-iän hieman varhentuneen.

Samalla kaavalla laskien meillä aletaan tänä ja ensi vuonna kirjata kasvavia luottotappioita euro-aallon yrityslainoista.

Tuoreimmat osastosta