200102106 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Benecol uskoo pääsevänsä voitolle jo loppukesästä

Benecolin uusi toimitusjohtaja Lavi: Benecolilla ei ole erityisasemaa Raision uutta strategiaa luotaessa

7.10.2001 6:21

Elintarvikeyhtiö Raisio uskoo murheenkryyninä olleen Benecol-liiketoimintansa tappiokierteen olevan lähes ohi ja liiketoiminnan kääntyvän voitolliseksi jo alkusyksystä eli tämän vuoden kolmannella neljänneksellä.

Benecolin tuoreen toimitusjohtajan Jukka Lavin mukaan tämä onnistuu, kun Benecolin puoli vuotta sitten laadittu uusi strategia maailmalle menosta yhteistyökumppanien avulla on alkanut purra.

Uudet kumppanit kasvattavat Benecolin myyntiä niin, että Lavi arvioi myynnin volyymin kasvavan tänä vuonna 50 prosenttia viimevuotisesta. Se tietää markoissa noin 30 prosentin kasvua ja riittää Lavin mukaan katkaisemaan Benecolin tappiokierteen.

-Kuluja ei enää tarvitse karsia lisää. Pöytä on nyt putsattu. Tuloksen paraneminen saadaan aikaan myynnin kasvulla, Lavi toteaa.

Benecolin kääntymisestä voitolliseksi ei Lavin mukaan voi silti vielä tehdään päätelmiä Benecolin asemasta Raisiossa. Raision tuore toimitusjohtaja Rabbe Klemets laatii yhtiölle uutta strategiaa, joka voi merkitä luopumista joistain toimialoista. Ratkaisuja voi tapahtua jo kesällä.

Lavi ei halua ottaa kantaa siihen, miten uusi strategia vaikuttaa Benecolin asemaan, eikä siihen, joutuuko Benecol myyntiin vai onko sen asema ehdottoman turvattu.

-Benecolilla ei ole mitään ennalta päätettyä erityistä asemaa puoleen eikä toiseen. Sen asema yhtiössä selviää, kun uusi konsernistrategia valmistuu. Siinä kaikkea liiketoimintaa katsotaan liiketoiminnan pohjalta, Lavi sanoo.

Voitolle tämän vuoden kolmannella neljänneksellä

Benecolin osuus Raision tappioista on suurin, vaikka Benecol tuo konsernin liikevaihdosta vain kolme prosenttia. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Benecol teki liikevaihtoa 5,8 miljoonaa euroa, missä oli kasvua kuusi prosenttia. Vaikka Benecol onnistuikin kutistamaan tappiotaan, silti tulos oli 1,7 miljoonaa euroa pakkasella.

-Toinen vuosineljännes jää vielä miinukselle, mutta kolmas vuosineljännes saadaan jonkin verran plussalle ja koko vuosi plussalle viimeisellä neljänneksellä, Lavi arvioi.

Voittoa Lavi arvioi Benecolille kertyvän tänä vuonna 0,1 miljoonaa euroa.

Yksikin uusi asiakas riittää kääntämään Benecolin voitolle

Uuden kasvua avittavan strategiansa mukaan Benecol pyrkii maailmalle myymällä kolesterolia alentavia tuoteitaan eli stanoliesteria ja steroliesteriä raaka-aineeksi asiakkailleen, jotka valmistavat niistä omilla brandeillään myytäviä tuotteita.

Lavin mukaan kahden tai yhdenkin uuden asiakkaan hankinta riittää nyt tuuppaamaan Benecolin plussalle.

-Pystymme ehkä julkistamaan yhden kumppanuuden jo kesän aikana, ja syksyyn mennessä varmistuu muutama lisää, Lavi kertoo.

Parhaillaan yhteistyöneuvotteluja käydään Lavin mukaan 20-30 yhtiön kanssa eri puolilla maailmaa. Nyt Benecolilla on yhteistyösopimus Valion ja Atrian sekä argentiinalaisten Mastellonen ja Flora Danican kanssa.

-Helpoimmin ja nopeimmin eteneminen on yllättäen onnistunut Etelä-Amerikassa, jossa viranomaisrajoitteet ovat vähäisemmät kuin muualla, Lavi kertoo.

Yleensä ensimmäisestä kontaktista kauppojen tekoon menee vuosi.

Muutoksia Benecolin uuteen strategiaan ei Lavin mukaan ole tarvetta tehdä. Benecolin myynti- ja markkinointijohtajana Lavi on itse ollut strategiaa laatimassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?