200108657 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Huumehöyryiset matkustajat ovat kasvava ongelma kuljetusyrityksille

Taksi- ja bussikuskeille annetaan evästystä jo peruskoulutusvaiheessa

7.10.2001 6:10

Huumeita käyttävät matkustajat ja heidän aiheuttamansa pulmatilanteet ovat puhuttaneet taksinkuljettajia ja alan yrittäjiä jo pidemmän aikaa. Nyt sama keskustelu on alkanut levitä myös linja-autoliikenteen puolelle, jossa tapauksia on alkanut tulla vastaan jopa kaukoliikenteen autoissa. Paikallisliikenteen busseista käytettyjä ruiskuja ja neuloja löytyy jo tämän tästä.

Kuljettajalle huumehöyryisen asiakkaan käsittely on kova pala, sillä oman terveyden ohella hänen pitäisi pystyä huolehtimaan myös matkustajien turvallisuudesta. Taustalla on toki taloudellisiakin tekijöitä. Muutama kunnon hulina näkyy auttamatta matkustajamäärissä, mikä puolestaan nipistää alan yritysten muutenkin tiukkaa taloutta.

-Tämä on suuremmissa kaupungeissa jo jonkinlainen ongelma, ja asiaa on pohdittu Linja-autoliitossa. Yrityksiä kannustetaan hakemaan koulutukseen asiantuntijapalveluja. Jatkossa huumeidenkäyttäjien käsittely otetaan osaksi kuljettajien peruskoulutusta aikuiskoulutuskeskuksissa, kertoo Bussialan kehittämispalvelun toimitusjohtaja Saara Remes.

Hänen mukaansa pulma on vielä matkustajamääriin nähden pieni, eikä se ole vaikeuttanut yritysten rekrytointia tai työvuorojen laadintaa. Kuljettajat ovat kuitenkin kokeneet tarvitsevansa tilanteiden varalle lisäevästystä. Humalaisten kanssa pärjätään usein puhumalla, mutta huumeiden vaikutuksen alaisena olevan matkustajan kanssa konstit loppuvat nopeasti.

-Jokainen tapaus on aina erikoistapaus, sillä huumeita käyttävien häirikköjen käytös on täysin ennalta-arvaamatonta, muistuttaa Remes.

Taksiautoilijoilla samat tunnelmat

Taksit ovat törmänneet huumeiden käytön leviämiseen ja ongelma-asiakkaisiin vielä konkreettisemmin. Myös turvallisuusriskit ovat suuremmat, onhan kuski kriisitilanteessa yksin.

Taksiliiton viestintäpäällikkö Nina Nizowskyn mukaan uusille kuljettajille annetaan kyseisten tilanteiden varalle evästystä jo peruskoulutusvaiheessa. Liiton jäsenistölle jaettiin huumehöyryisten asiakkaiden tiimoilta toimintaohjeita jo muutama vuosi sitten, ja piakkoin turvaohjeista lähtee jakoon päivitetty versio.

-Asia on vakava, ovathan huumeet olleet monen taksiryöstönkin taustalla, Nizowsky muistuttaa.

Hän ei silti usko, että autoilijat olisivat vielä alkaneet tietoisesti karttaa tiettyjä osoitteita välttyäkseen ikäviltä ajokeikoilta.

-Kohteista saatetaan toki kysellä vähän tarkemmin.

Tietoinen välttely on Nizowskyn mukaan myös vaikeaa, sillä huumeiden käyttö ei keskity alkoholin tavoin iltaan ja yöhön.

-Kaiken lisäksi käyttäjä voi olla millaisessa yhteiskunnallisessa asemassa hyvänsä, hän tähdentää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?