Vasta kesäkuussa? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EKP nuukailee koronlaskun kanssa

Euroopan keskuspankki päätti odotetusti pitää ohjauskorkonsa 4,50 prosentissa. Useat ekonomistit kuitenkin arvioivat, että uudet kevennykset ovat jo korteissa. Uutistoimisto Reutersin haastattelemista 45 ekonomistista 80 prosenttia odottaa rahapolitiikan kevennystä kesä- tai heinäkuussa.

23.5.2001 15:01

EKP yllätti markkinat 10. toukokuuta heivaamalla ohjauskorkoaan prosenttiyksikön neljänneksen alaspäin, vaikka useat eurokeskuspankkiirit olivat ennen sitä puhuneet inflaation uhkasta.

Asiantuntijoiden mukaan EKP on äärimmäisen hankalassa tilanteessa. Tuoreet tiedot kertovat, että talouskasvu euroalueen ytimessä hiipuu samaan aikaan, kun hintapaineet jylläävät.

Euroalueen talousmahdin Saksan kokonaistuotannon kasvu jäi ensimmäisellä vuosineljänneksellä tasan kahteen prosenttiin eli alimmalle tasolleen sitten vuoden 1999 kolmannen neljänneksen. Vielä viime vuoden loppupuolella ennustelaitokset uskoivat Saksan yltävän tänä vuonna noin kolmen prosentin kasvulukuihin. Tällä hetkellä todennäköisempää on, että kasvu painuu parin prosentin alapuolelle, mikä merkitsisi paluuta 1990-luvun alavireisyyteen.

Heikkeneviä merkkejä näkyy myös Ranskassa, josta monet ovat toivoneet euroalueen pääasiallista kasvuveturia.

Suhdanteiden notkahtaessa inflaatio ei näytä kuitenkaan laimenevan, mikä kasaa tulisia hiiliä EKP:n niskaan. Saksan tuoreet tiedot viittavat siihen, että hintojen nousu on pikemminkin vauhdittunut. Samaa on ollut nähtävissä myös Italiassa.

Jos EKP jatkaa samaa logiikkaa, johon se vetosi edellisessä koronlaskupäätöksessään, rahapolitiikka kuitenkin kevenee hintapaineista huolimatta. Logiikka perustuu siihen, että pitemmällä sihdillä inflaation uhka väistyy, kun talous käy pienemmillä kierroksilla.

[]Tommi Melender on Arvopaperi-lehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?