Johannesdahl: tukityö läpikulkua - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Teleperformancen Juurakko: Jippiin Seinäjoen tukiyksikkö lakkautetaan

Digitoday Finlandin saamat tiedot Jippiin entisen tukiyksikön lakkauttamisesta pitävät paikkansa. Samalla joutuu kilometritehtaalle 60 Jippiiläistä, mikäli he eivät suostu muuttamaan Seinäjoelta Tampereelle tai Helsinkiin. Teleperformance rekrytoi jo täyttä häkää Helsinkiin uutta korvaavaa väkeä.

23.5.2001 8:48

Digitodayn saamien tietojen mukaan viime perjantaina käytiin Seinäjoella yt-neuvottelujen viimeinen kierros, jonka jälkeen yksikään Seinäjoen yksikön työntekijöistä ei ole ilmoittautunut halukkaaksi muuttoon.

Seinäjoella on toiminut mm. Jippiin kuluttaja- ja gsm-tuki, joka on työllistänyt 60 henkeä.

Jippii ilmoitti kuukausi sitten myyvänsä Seinäjoen tukipalveluyksikkönsä Teleperformance Finlandille. Kauppa piti toteuttaman niin, että henkilöstö siirtyy Teleperformancelle vanhoina työntekijöinä.

Jippiin toimitusjohtaja Harri Johannesdahlin mukaan kyse on heidän näkökulmastaan normaalista ulkoistamisesta. Teleperformance tekee itse omat päätöksensä työntekijöidensä suhteen.

Tuen toimivuutta muutoksen jälkeen Johannesdahl ei suostu epäilemään.

- Tuessa on aika iso kierto ja työkalut sekä manuaalit ja ohjeistukset joiden varassa toimia. 90 prosenttia kysymyksistä on samoja. Sitäpaitsi kukaan ei ole näissä töissä vuosia, vaan ne ovat pikemminkin sisäänmeno ja opettelupaikkoja. Ne sopivat opiskelijoille, joille käy vuoro- ja viikonlopputyö.

Johannesdahlin lausunto tekee asian mielenkiintoiseksi, koska ainakin julkisuudessa on sellainen käsitys, että tukihenkilön työ on vaativaa, eikä niin kovin helposti omaksuttavissa. Usein taustalla on esimerkiksi datanomin tms. koulutus.

Rekry päällä jo, "sama se, kuka tekee ja missä"

Teleperformance Finlandin toimitusjohtaja Timo Juurakko kertoi, että työsuhteet jatkuvat. Seinäjoella työskentelevät otetaan vanhoina työntekijöinä joko Helsinkiin tai Tampereelle, mutta Seinäjoen tukiyksikkö lakkautetaan kustannussyistä irtisanomisajan jälkeen.

- Tuki siirtyy 8.6. Teleperformancelle ja on ihmisten oma asia, miten he käyttäytyvät. He voivat joko sanoutua irti tai siirtyä.

- Gsm-tuki siirtyy Tampereelle ja tekninen tuki Jippiin viereisiin tiloihin Annankadulle. Tuki siirretään myös siksi, että taataan tekninen yhteensopivuus ja palvelun laatu.

Juurakko kertoo, että siirtymisajan jälkeen Teleperformancella on samat 60 henkilöä tarjoamassa palveluja Jippiille. Sillä ei ole väliä missä tehdään ja kuka tekee. Uudelleenorgnaisointi perustuu pelkkään talousmatematiikkaan. Kaksi toimipistettä tulee edullisemmaksi kuin kolme.

Mielenkiintoiseksi asian tekee, että rekrytointi Helsingissä on ilmeisesti aloitettu hyvissä ajoin ennenkuin yt-neuvottelujen tuloksista on voitu tietää mitään. Myös se, että toiminta siirretään Jippiin tilojen lähelle osoittaa etätyön haavoittuvuuden, vaikka kyse onkin verkkopalvelu- ja operaattoriyrityksestä, jolloin tiedonsiirron ainakin pitäisi toimia. Ehkä myöskään työntekijöiden arvostus ei ole parasta laatua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?