200102442 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Palkittu Soki Choi kaipaa naisesikuvia

Mies määrää tietotekniikan suunnan Ruotsissakin, sillä naisopiskelijoiden määrä vähenee

7.10.2001 6:17

Bluefactoryn toimitusjohtaja Soki Choi on ensimmäinen nainen, joka on saanut Ruotsin telekompalkinnon. Choi vastaanotti it-alan tavoitellun kunnianosoituksen toukokuun puolivälissä.

-Olen itse kaivannut it-alan naisesikuvia, ja tällainen palkinto voi houkutella naisia tavoittelemaan johtavia asemia, toivoo 27-vuotias Choi.

Bluefactoryn interaktiiviset langattomat viihdepalvelut eivät toistaiseksi ole tuottaneet taloudellista menestystä, mutta Choi uskoo, että vuonna 1999 perustettu yritys nousee voitolliseksi ensi vuonna.

Hän myöntää, että tietotekniikasta löytyy aivan liian vähän naisjohtajia, vaikka ala on oikeastaan tasa-arvoa edistävä. Ruotsin it-yritysten liiton 650 jäsenyrityksestä vain 28:n toimitusjohtajana on nainen. Se vastaa neljää prosenttia.

-It-ala itsessään vie eteenpäin sukupuolten välistä tasa-arvoa, sillä työpaikka ei ole sidottu konttoriin tai yhteen työpisteeseen. Alan organisointi on edelleen miehistä.

Choin mielestä kehitys on kuitenkin menossa myönteiseen suuntaan.

-Naisten osuus työntekijöistä kasvaa, samoin asiakkaista ja käyttäjistä. Esimerkiksi Norjassa naisilla on enemmän matkapuhelimia kuin miehillä. Meillä on alalla valtavasti osaavia naisia, mutta monet pelkäävät epäonnistumista eivätkä uskalla tavoitella huippupaikkoja.

Tilastot puhuvat toista. Naisten osuus it-teollisuudessa tuskin kasvaa lähitulevaisuudessa, sillä alaa opiskelevien naisten määrä vähenee. It- ja kuljetusalan tasa-arvokysymyksiin perehtynyt tutkimuslaitos Jämit laskee, että naisten osuus atk- ja järjestelmätieteen linjoilla on laskenut 46 prosentista 34 prosenttiin.

Tietokoneteknologiaa opiskelevien naisten osuus on supistunut kymmenestä prosentista kahdeksaan. Elektroniikan ja sähkötekniikan aloille valmistuneiden naisten osuus laski 26 prosentista 19 prosenttiin. Jämitin mukaan kehitys on vakava uhka sukupuolten tasa-arvokehitykselle.

Kuudenkymmenen pörssinoteeratun it-yrityksen työntekijöistä viidennes on naisia. Erilaisissa johtotehtävissä on kuusi prosenttia naisia. Hallituksissa osuus kutistuu neljään.

-Tilanne ei ole hyvä. Olemme kuitenkin muuttamassa asenteita, sanoo Ruotsin it-yritysten liiton varatoimitusjohtaja Ylva Hambreus Björling.

Organisaatio näyttää esimerkkiä, sillä myös sen toimitusjohtaja on nainen, kuten enemmistö työntekijöistäkin. Hambreus Brjörlingin mukaan myös alan muut naisjohtajat ovat hyviä esikuvia.

-Kilpailut ja listaukset ovat tärkeitä huomion saamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?