200106594 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pohjalaisyritykset purjehtivat Jakobstads Wapenilla Ruotsiin

Julkaistu: 7.10.2001 6:05

Dagens Industrissa viisi aukeamaa pohjalaisyri

tyksistä

Pohjalaisyritykset hyökkäävät yli 40 yrityksen voimin Ruotsiin, jonne ne purjehtivat perinteikkäällä purjelaiva Jakobstads Wapenilla. Lähtö tapahtuu Kokkolasta perjantaiaamuna 25.toukokuuta, ja Tukholmaan laiva rantautuu neljä päivää myöhemmin.

Kyseessä on Viexpon ja Pohjanmaan kauppakamarin organisoima yhteishanke, Ett skepp kommer lastat, joka sisältää muun muassa runsaasti näkyvyyttä ruotsalaismediassa. Keskeinen yhteistyökumppani on laajalevikkinen talouslehti Dagens Industri, joka julkaisee toukokuun aikana yhteensä neljä kokonaista aukeamaa eri toimialojen yrityksistä ja tapahtumista. Lisäksi yksi aukeamista on juttukokonaisuus, joka ilmestyy laivan saapumispäivänä. Muut neljä ovat yritysten esittelyistä koostuvia ilmoitusaukeamia.

Yritykset järjestävät kontaktipäivän Wasa-museossa 31. kesäkuuta, ja samana iltana Suomen suurlähetystö järjestää vastaanoton elinkeinoelämälle. Pohjalaisyritykset saavat näkyvyyttä Tukholman saaristolaismessujen yhteydessä 1.-3. kesäkuuta.

Luvassa on myös erilaisia yritys-, lehdistö-, ja yleisöpurjehduksia Jakobstads Wapenilla. Yrityspurjehdukset on jo myyty loppuun.

Yhteisellä kielellä

Mukana olevat yritykset edustavat kuljetusta ja liikennettä, veneteollisuutta, teollisuusautomaatiota sekä muovi- ja pakkausteollisuutta. Suurin osa yrityksistä toimii pk-sektorilla. Yritysten runkona toimivat vientirenkaan yritykset Ahola Transport, Apex automation, Elkamo, Granlund, B. Herrmans, Mondex, Regweb ja Solving.

Kontaktien solmimista helpottaa yhteinen kieli. Joko kaikki yritykset jo toimivat tai ainakin pystyvät toimimaan ruotsinkielellä.

-Lähtökohta on se, että menestyvien yritysten seurassa pienetkin yritykset pääsevät ulos. Niiden on helpompi lähteä, kun ne voivat kertoa hyviä referenssejä. Tavoitteena on yhteistyö suomalaisten ja ruotsalaisten yhteistyökumppanien kesken myös niin, että ruotsalaiset yritykset tulisivat tänne esimerkiksi alihankkijoiksi, Viexpon toimitusjohtaja Sakari Savolainen kertoo.

Näkyvyydestä kauppaan

Jatkuvuuden takaamiseksi tulevana syksynä järjestetään Tukholmassa seminaari, jossa valtaosa mukana olevista pohjalaisyrityksistä olisi uusia yrityksiä uusilta elinkeinohaaroilta. Samalla kartoitetaan myös ruotsalaisyritysten etabloitumishalukkuutta Suomeen.

-Tärkeää on, että projekti kasvaa ja kehittyy, ja vähitellen saadaan herätettyä kiinnostusta. Näin saadaan paras tulos Pohjanmaan teollisuudelle, Savolainen uskoo.

-Tässä vaiheessa menossa on pohjan rakentaminen eli näkyvyyden ja tunnettuuuden luominen Ruotsissa. Kontakteista ja suhdeverkosta syntyy Ruotsissa toivottavasti henkinen luottamus, josta sitten voidaan siirtyä kaupantekoon, hankkeen viestintäpäällikkö Juha-Matti Anttila sanoo.

Hankkeen kustannus on noin 2,5 miljoonaa markkaa.

Tuoreimmat osastosta