200109125 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Posti ei kulje EU:ssa

7.10.2001 6:00

Euroopan komissio uhkaa viedä Suomen EY:n tuomioistuimeen pakollisten työtapaturmavakuutusten säätelystä, koska komission mielestä Suomi estää sisämarkkinaperiaatteiden vastaisesti muiden jäsenmaiden vakuutusyhtiöitä tarjoamasta työtapaturmavakuutuksiaan Suomessa.

Sisämarkkinakomissaari Frits Bolkesteinen uhkaus tuli suomalaisille viranomaisille yllätyksenä, koska komissaarille on ilmoitettu kirjeellä toimenpiteisiin ryhtymisestä. Komissaari Bolkestein ei myönnä saaneensa kirjettä, vaikka suomalaiset viranomaiset ovat selvittäneet, että kyseinen kirje on mennyt perille.

Koko episodi on uskomaton, koska näyttää siltä, ettei viesti kulje EU:n sisällä. Vaikka kirje on mennyt perille, ei viesti näytä saavuttaneen komisaaria. Vuonna 1996 Suomi sai komissiolta virallisen huomautuksen vahinkovakuutusdirektiivin soveltamisesta. Siihenkin Suomesta vastattiin kirjeellä, jota komissio ei myöntänyt saaneensa.

Komissiolta tullut uhkaus tuomioistuimella näyttää muutenkin kummalliselta, koska sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtajan Tarmo Pukkilan mukaan Suomen lainsäädäntö ei estä ulkomaisia vakuutusyhtiöitä tarjoamasta tapaturmavakuutuksiaan Suomessa. Ulkomaiset vakuutusyhtiöt ovat voineet tarjota vakuutuksiaan jo vuoden 1999 alusta lähtien. Ei ole Suomen lainsäädännön vika, ettei yhtään ulkomaista vakuutusyhtiötä ole tänne ilmestynyt.

Näyttää siltä, ettei kirjeen lähettäminen komissiolle riitä, vaan viesti on vietävä perille henkilökohtaisesti. Jos kirjeitä ei osata komissiossa avata ja lukea, voi komission käytävillä tulla ahdasta, kun jäsenvaltioiden virkamiehet joutuvat korvaamaan posteljoonit henkilökohtaisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?