200101463 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Peruspankkipalvelut ovat välttämättömiä

Julkaistu: 7.10.2001 5:52

Vuodenvaihteessa valmistunut valtiovarainministeriön pankkipalvelutyöryhmän mietintö määrittelee peruspankkipalvelut yleishyödylliseksi palveluksi. Peruspankkipalvelut tarkoittavat pankkitiliä ja maksuliikennepalveluja. Tästä syystä palvelujen on oltava kaikkien kansalaisten saatavissa kohtuullisella hinnalla. Ryhmä päätyi kuitenkin siihen, että tässä vaiheessa peruspankkipalvelujen turvaamiseksi ei tarvita erityisiä valtion toimenpiteitä. Ryhmän näkemyksen mukaan esimerkiksi kauppojen laajennetut oikeudet asiakastileihin lisäävät kilpailua ja osaltaan auttavat pitämään hintoja kohtuullisina.

Kevään aikana asiasta on kuitenkin esitetty monia näkemyksiä. Ulkoministeri Erkki Tuomioja ehdotti erityisen kansanpankin perustamista ja Kuluttajavirasto on ollut huolissaan köyhien pankkipalveluiden saatavuudesta. Pankkien omiin eettisiin sääntöihin on kirjattu hiljattain periaate, että maksuhäiriö ei saa olla este pankkitilin avaamiselle. Keskustelua käydään siitä, että palvelujen saatavuus on turvattava lailla.

Kuluttajaviraston ylitarkastaja Outi Haunio-Rudanko toteaa, että pankeilla on ollut vuosikausia aikaa sopia peruspalveluiden saatavuudesta keskenään. Koska alan sisäinen säätely ei ole toiminut, Haunio-Rudangon mukaan laki olisi ainoa mahdollisuus. Keskustelu ei ole kuitenkaan ottanut tulta, eikä kuluttajavirastossakaan ole pohdittu, mitkä palvelut erityisesti pitäisi hinnoitella kohtuullisesti.

-Emme edellytä ilmaispalveluita emmekä konttorien ylläpitämistä. Joukossamme on kuitenkin aina ihmisiä, joille internet-palvelujen käyttö ei ole mahdollista. Heilläkin on oltava tarpeelliset palvelut, eikä tätä voi jättää pelkästään markkinoiden varaan, Haunio-Rudanko korostaa.

Tuoreimmat osastosta