2001011494 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Itävalta tarjoaa maukkaita tuliaisia

Julkaistu: 7.10.2001 5:53

Uusimpia matkailuelinkeinon virtauksia on viiniturismi. Vaikka aktiiviset viininharrastajat ovat ikiajat matkustellet ristiin rastiin eri viinialueita, on tästä tullut merkittävää liiketoimintaa vasta viime aikoina.

Jopa Lontoo, jossa ei viiniä tuoteta, on saanut tästä osansa Vinopoliksen muodossa. Suomalaisille tuttua viiniin liittyvä matkailu on ennen kaikkea Barcelonasta, jota ympäröivillä tiloilla suomalaiset ovat yksi merkittävimmistä vierailijoista heti Yhdysvaltojen ja nyttemmin myös Venäjän jälkeen.

Lähes jokaisessa Keski-Euroopan merkittävässä kaupunkikohteessa on hyvät mahdollisuudet tutustua ympäröivään maaseutuun ja sen viinituotantoon. Usein riittää tunnin pituinen ulosajo kaupungista suuntaan tai toiseen. Pariisiin lähellä on Chablis, Firenze on Chiantin keskellä, Costa del Solin vieressä on sherryt ja Budapestin vieressä Eger. Frankfurtkin on melkein viinialueiden keskellä.

Pari viikkoa sitten vietin pitkän viikonlopun Wienissä. Kaupungin läheiset viinialueet tarjosivat mielenkiintoista nähtävää ja maukasta kokeiltavaa. Vajaan tunnin päässä Unkarin suuntaan on iso järvi nimeltään Neusiedlersee, joka on tunnettu maailman parhaista makeista viineistä. Siellä tuotetaan muun muassa Suomessa vuoden viini Lenz Moser Trockenbeerenauslese.

Alueen punaviinituotantokin on kiinnostavassa noususuhdanteessa. Järven toisella puolella oleva Neusiedlersee-Hügelland taas on tunnettu makeista Ausbruch-viineistään, mutta myös punaviineistä.

Sunnuntai-iltapäivän ratoksi pysähdyimme pienessä muutaman tuottajan yhteisessä viinikaupassa Purbachin kaupungissa. Täältä löysin Weingut Renate Schüllerin tuottaman Pinot Noir Spätlese 1999 hintaan 90 shillinkiä eli noin 50 markkaa.

Tuoreen sinipunaisen viinin tuoksu on esimerkillinen pinot noirille, pirteän marjainen ja elegantti ja tuore. Maussa viini on odotusten mukainen. Sen hedelmäisyys on tuntuva ja hapokkuus juuri sopiva. Kielen päällä tuntuu lähinnä vadelmaa ja paahteisuutta.

Keskitäyteläisen viinin pehmeys on myös huomattava, tämä tuntuu olevan yksi itävaltaisten punaviinien tunnusmerkeistä. Hintaansa nähden olen hyvin tyytyväinen ostokseeni. Suomessa tämäntasoisesta pinot noirista saa maksaa roimasti enemmän.

Wienistä länteen on Itävallan ehkä mielenkiintoisin viinialue Wachau. Dürsteinin kaupungissa on merkittävä osuuskunta Freie Weingartner Wachau, joka on tunnettu omasta laatuluokituksestaan rapean kuiville valkoviineilleen ja tuotteiden huipulla on Smaragd-viinit, jotka ovat konsentroituneita ja voimakkaita viinejä.

Pittoreskin kaupungin kyljessä on osuuskunnan päämaja ja sen yläpuolella on pengerrettyjä kivikkoisia tarhoja, joista on hieno näkymä Tonavalle. Ostin osuuskunnan myymälästä näiltä tarhoilta tuotetun Dürsteiner Kellerberg Riesling Smaragd 2000 hintaan 220 shillinkiä eli noin 100 mk.

Oljenkeltainen viini käyttäytyy hieman raskaasti lasissa. Sen tuoksu on todella muhkea ja erittäin runsas: raikasta omenaa, sitrusta ja piikiveä. Maku on suorastaan suuta hivelevä: Viini alkaa erittäin maukkaana ja hedelmäisenä, paksu maku kielen päällä saa vasta hetken odottelun jälkeen rieslingiin välttämättä kuuluvat terävät hapot mukaansa.

Maun aloitus löi minut todella ällikällä. Tässä on ehdottomasti suurenmoisin riesling pitkään aikaan. Jopa Alsacen huippuviinit ovat tässä kilpailussa tiukilla. Hyvin täyteläinen maku jatkuu pitkään ja lopetus on kuiva, vaikka viinissä onkin selkeästi jäännössokeria. Sen hapot ovat nimittäin erittäin runsaat. Todella tyylikäs riesling, joka kestää vähintään kymmenen vuotta varastointia. Tosin näin tuoreenakin se on hyvin juotava.

Tuoreimmat osastosta